Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde kullandığı araçların üzerinde yer alan "Z" harfinin, Rus sembolü haline geldiğine dikkat çekti. Dünya devletlerine seslenen Kuleba, "Z" harfinin kamusal alanlarda kullanımının yasaklanmasını istedi.

İLK YANIT ALMANYA'DAN

Almanya'da bazı eyaletler, Dmitriy Kuleba'nın çağrısına kayıtsız kalmadı. Aşağı Saksonya ve Bavyera eyaletleri, "Z" sembolünü kullananlara 3 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini açıkladı.

İsviçre merkezli Zurich Sigorta şirketi de, marka değerini koruyabilmek adına mavi "Z" harfinin kullandığı şirket logosunu değiştirmeye karar verdi.

"Z" HARFİ RUS İŞGALİNİN SEMBOLÜ OLDU

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasının bahane eden Rusya, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te kadim Türk yurdu olan Kırım’ı işgal eti.

Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas’ın tarihi Rus toprağı olduğunu ifade ederek, Kiev yönetimine karşı “işgal” operasyonu başlattı.

Rusya’nın Ukrayna savaşında kullandığı araçların üzerindeki çeşitli semboller merak konusu oldu. Askeri araçlarda kullanılan "Z" harfi Rusya'da da vatandaşlar arasında moda haline geldi.

Z harfinin tam olarak neyin kısaltması olduğu bilinmese de, Rus dilinde "Za Pobedy" (Zafer İçin) anlamında kullanıldığını iddia edildi. Konuyla ilgili bir diğer iddai ise "Zapad" (Batı) anlamında kullanıldığı yönünde oldu.

Z sembolünün tam olarak hangi anlama geldiği bilinmese de, kısa süre önce ortaya çıkan yeni sembol, Rusya Devlet Başkanı Putin'in yayılmacı politikasının simgesi haline geldi.

Askeri araçların arkasına belki de sadece takibi kolaylaştırmak için yazılan "Z" sembolü, Rusya'da birçok farklı kentte kısa süre içerisinde Ukrayna işgalini destekleyenler tarafından sahiplenildi.

Bir çok kişi özel otomobiline, iş yeri binlarına veya ticari araçlara "Z" işaretini yapıştırırdı.

Hatta Rus ordusuna mensup askerler, öldürdükleri Ukraynalı askerlerin rozetlerinden "Z" harfi yapıp paylaştı.

Rus yetkililerinin, kanser tedavisi gören hasta çocukları ve ailelerini Ukrayna'nın işgaline destek verip "Z" sembolünü oluşturmak için zor kullandığı iddia edildi.

İşgalin başladığı günden beri Rusya da bu işgali kınayan insanlar eylem yapsalar da, büyük bir çoğunluğun Putin'in bu kararı desteklediği biliniyor. Rusya'da, işgali destekleyip desteklemediğini belli etmek için insanlar sosyal medya hesaplarına "Z" harfini yerleştiriyorlar.