Almanya eski Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ve eski İçişleri Bakanı Gerhart Baum, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve bazı Rus yetkililerle ilgili savaş suçları soruşturması adına Federal Savcılığa suç duyurusu yaptı.

İki eski bakan konuyla ilgili olarak Berlin'de düzenledikleri basın toplantısında, Rus askerlerinin Ukrayna'da uluslararası hukuka göre suç olan ciddi insanlık suçlarını anlattı.

Gerhart Baum, yaptıkları suç duyurusunun çok geniş olduğunu ve birçok gerçeğe dayandığını söyledi. Baum, "Bunlar arasında Çernobil Nükleer Santrali'nin bombalanması, Mariupol'deki doğum kliniğinin bombalanması ve Buça'da sivillerin öldürülmesi yer alıyor" açıklamasını yaptı.

Uluslararası Ceza Kanunu'na göre, uluslararası hukuka karşı yurt dışında işlenen suçların dahi Almanya'da yargılanabileceğini belirten Baum, buna örnek olarak Suriyeli üst düzey bir istihbaratçının Almanya'da yargılanmasını hatırlattı.

Şansölye Hulmut Schmidt'in (SDP) 1978 yılında kurduğu kabinede İçişleri Bakanlığı görevini yapan Gerhart Baum, Buça'da yüzlerce sivilin öldüğünü ve hangi Rus askeri birliğinin konuşlandırıldığını bildiklerini söyledi.

Almanya'da 2009-2013 yılları arasında Adalet Bakanlığı görevini yapan Leutheusser-Schnarrenberger ise, "Ukrayna'daki ciddi savaş suçlarına dikkati çekmek için yasal yolları kullanmak istiyoruz, bu yüzden bu adımı atmaya karar verdik" ifadelerini kullandı.