Almanya’da elektrikli araçlara yeni teşvik primi gündemde. Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, yaptığı açıklamada, maksimum satın alma fiyatı 40 bin avro olan bir elektrikli ya da hibrit araca verilen teşvik primini 10 bin 800 avroya artırmayı planladığını açıkladı.

Üreticilerin 2027’e kadar vermeyi vaat ettikleri 3 bin avroluk primin de devam edeceğinin altını çizdi.

PLANLANAN PRİME TEPKİLER GECİKMEDİ

Öte yandan Bakan Wissing’in elektrikli araçlara ödenen primlerin yükseltilmesi ve bununla alakalı sürenin uzatılması fikri trafik lambası koalisyonu ile çevreyi korumaya yönelik derneklerden tepki gördü.

Buna göre SPD’den Detlef Müller, Bakan Wissing’in önerilerinin henüz olgunlaşmamış olduğunu belirtirken, “Söz konusu öneriler ne koalisyon anlaşması ile özdeşleşiyor ne de bununla alakalı koalisyonda bir görüşme oldu.” diye kaydetti.

ÇEVREYİ KORUMA DERNEKLERİ DE KARŞI ÇIKTI

Birçok çevreyi koruma derneği de Wissing’in önerilerine karşı çıkarken, BUND Derneği Başkanı Olaf Bandt, “Araba satışlarını desteklemek yerine, arabaların azaltılacağı yeni ulaştırma yoluna yatırım yapılmalı.” diye konuştu.

Ulaştırma Uzmanı Jürgen Resch de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu planların saçma olduğunu ifade ederken, “Söz konusu önerilerle yıllık karbondioksit salınımında sadece 4 ton azalma gerçekleştirilebiliyor. Fakat otobanlarda hız sınırı 100 km’ye düşürülse, bu azalma 9,2 ton olur.” diye vurguladı.