Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Hükümetin, enerjide Rusya'ya bağımlılığı ortadan kaldırmaya çalıştığın ifade etti.

Habeck, "Her gün, hatta her saat, Rusya'dan ithalata veda ediyoruz. Sonbahara kadar Rus kömüründen tamamen vazgeçmeyi planlıyoruz. Yıl sonuna kadar neredeyse Rus petrolünden bağımsız hale gelebiliriz. Ancak en zoru Rus gazını reddetmek" ifadelerini kullandı.

KISA VADE HEDEF LNG

Avrupa Birliği'nin (AB) kısa vadede Rusya'dan enerji ithalatını tamamen yasaklamayacağını belirten Habeck, bu yasağın önümüzdeki kış arz kıtlığına neden olarak enflasyonu arttıracağını söyledi.

Robert Habeck, kısa süre içerisinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihraç ettikleri Norveç ve Katar'ı ziyaret edeceğini belirtti. Habeck, kısa vadede hedeflerinin LNG, orta vadedeyse hidrojen ithalat seçeneklerini genişleteceklerini açıkladı.

DOĞAL GAZIN YÜZDE 55'İ RUSYA'DAN

Almanya, ihtiyaç duyduğu doğal gazın yüzde 55'ini, ham petrolün yüzde 35'ini, kömürün ise yüzde 45'ini Rusya'dan tedarik ediyor.

Hükümetin Rus doğal gazına bağımlılığı azaltmak adına Brunsbüttel ve Wilhelmshaven şehirlerine inşa edilecek iki LNG terminalini, iki yıl içerisine faaliyete geçirmesi bekleniyor.