Almanya Başbakanı Olaf Scholz, haftalık olarak çıkan Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Almanya'nın, müttefiki ülkelerle birlikte Ukrayna'ya silah gönderdiğini, bunun korkudan değil siyasi sorumluluktan yapıldığını söyledi.

Ukrayna'nın istediği uçuşa yasak bölgenin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nü (NATO) savaşın bir tarafı haline getirebileceğini belirten Scholz, "NATO ile nükleer bir güç olan Rusya gibi son derece silahlı bir süper güç arasında doğrudan bir askeri çatışmadan kaçınmak için mümkün olan her şeyi yapmamız gerektiğini çok erken söyledim. Üçüncü dünya savaşına yol açacak bir gerilimi önlemek için her şeyi yapıyorum. Nükleer savaş olmamalı" ifadelerini kullandı.

Der Spiegel muhabiri, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ukrayna'ya 48 saat içerisinde silah sevkiyatı yaptığını ancak Almanya'nın 48 gün beklettiğini hatırlattı. Olaf Scholz bununla ilgili olarak, "Onu da okudum. Stoklarımızdan teslimatlar da hızlıydı. ABD ordusunun önemli ölçüde daha büyük stokları var. Son yıllarda ordumuzdaki kemer sıkma politikası iz bıraktı. Bunu değiştiriyoruz" açıklamasını yaptı.

PUTİN BASKI ALTINDA

Ukrayna'ya silah tedariğinin Almanya için kapsamlı bir rota değişikliği olduğunu söyleyen Scholz, soğukkanlı ve iyi düşünülmüş kararlar alınması gerektiğinin altını çizdi.

Almanya Başbakanı, ülkesinin Avrupa'nın tamamının barış ve güvenliğinin sorumluluğunu taşıdığını, Almanya ve NATO'nun Ukrayna'da yaşanan savaşın tarafı olmasının doğru bulmadığını tekrar belirtti.

Rusya'nın uygulanan yaptırımlar nedeniyle zor durumda olduğunu söyleyen Scholz, "Yaptırımlar Rusya ekonomisine büyük zarar veriyor. Bir anlaşma ile mühürlenmemiş soğuk bir barış, Rusya'yı yaptırım rejiminden kurtarmaz. Putin büyük bir baskı altında. Başkan Putin'i biyolojik ve kimyasal silah kullanmaması konusunda uyardım. Başkaları da ona bu ciddi uyarıyı formüle etti" dedi.

Rus askeri güçlerinin geri çekilmesini ve ateşkes sağlanması gerektiğini belirten Şansölye, "Ukrayna'nın gelecekte kendisini savunmasını sağlayacak bir barış anlaşması olmalı. Onları güvenlikleri garanti altına alınacak şekilde donatacağız. Garanti gücü olarak hizmet verebiliriz. Putin'in uzun zamandır hayalini kurduğu türden bir dikte barış olmayacak" açıklamasını yaptı.

GAZ YAPTIRIMI SAVAŞI BİTİRMEZ

Rusya'ya uygulanması planlanan doğal gaz ambargosunun savaşı bitireceğine inanmadığını belirten Olaf Scholz, "Putin ekonomik tartışmalara açık olsaydı, bu çılgın savaşı asla başlatmazdı. İkincisi, sanki hepimiz para kazanmakla ilgiliymişiz gibi davranılıyor. Ama mesele şu ki, dramatik bir ekonomik krizden, bir daha asla açılmayacak olan milyonlarca iş ve fabrikanın kaybından kaçınmak istiyoruz. Bunun ülkemiz için, tüm Avrupa için ciddi sonuçları olur ve aynı zamanda Ukrayna'nın yeniden inşasının finansmanını da ciddi şekilde etkiler. Bu yüzden şunu söylemek benim sorumluluğum; bunun olmasına izin veremeyiz. Ayrıca küresel sonuçları gerçekten düşünen var mı?" ifadelerini kullandı.

Scholz açıklamasına, "Onlar maalesef tanık olduğumuz savaşın olmaması için her şeyi yaptılar. Bunun başarısız olması, Bayan Merkel veya Bay Steinmeier'den değil, Putin'in varılan tüm anlaşmaları ve anlayışları hiçe sayan emperyalizminden kaynaklanmaktadır. Saldırgan olan Putin, başkası değil" ifadeleriyle son verdi.