Yaklaşık 4 yıl önce işgalci İsrail askerleri tarafından atılan gaz bombasının ağzına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan Filistinli Ebu Seble’nin acıları artarak devam ediyor.

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart 2018'de abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl gösteriler başlatmış, eylemler 21 aydan fazla bir süre devam etmişti.

15 Haziran 2018 tarihinde, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde devam eden barışçıl eylemlere işgalci İsrail güçleri müdahalede bulunmuştu. Bu müdahalede işgalci İsrail askerinin attığı gaz bombası Filistinli Heysem Ebu Seble’nin ağzına isabet etmişti.

DÜN GİBİ HATIRlIYOR

Ebu Seble, yaptığı açıklamada, olayın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen yaralandığı anı sanki dün gibi hatırladığını belirtti.

Filistinli Ebu Seble, "Çok zor günlerdi, tamamen iyileşebilmem için gerekli tedaviyi olamadığımdan bu acı artmaya devam ediyor." dedi.

GEÇİRDİĞİ AMELİYATLAR BAŞARISIZ OLDU

Ağzına gaz bombası isabet etmesi sonucu üst çene kemiği kırılan, dişlerinin üçte ikisinden fazlasını kaybeden, ağzının üst kısmında bir delik açılan Ebu Seble, "Yaram tehlikeliydi ve ölüme çok yakındım, tedavi yolculuğum sırasında da çok acı çektim. Ürdün'de üst çene ve ağız için kemik nakli ameliyatı oldum ancak ameliyat başarısız oldu." dedi.

Ebu Seble, tedavi döneminde ulaşım, barınma ve yaşam giderleri nedeniyle ekonomik şartlarının kötüleştiğini bu durumun da yeniden ameliyat olmasını engellediğini belirtti.

YENİDEN AMELİYAT EDİLMESİ GEREKİYOR

Ebu Seble, yeniden ameliyat edilmesi için masrafların Sınır Tanımayan Doktorlar – Fransa tarafından üstlenildiğini ancak ulaşım, barınma ve yaşam giderleri kendisinin karşılamak zorunda olduğu ve bunları karşılayacak maddi gücü olmadığı için Ürdün’e gidemediğini ifade etti.

İSRAİL GAZZE'DEN ÇIKIŞINA İZİN VERMİYOR

Ebu Seble, İsrail'in yaklaşık 14 aydır Kudüs'teki bir Filistin hastanesinde tedavi görebilmek için Gazze'den çıkışına izin vermediğini belirtti.

Heysem Ebu Seble, "Ürdün'de geçirdiğim ameliyatın başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra çene temizliği yaptırmam gerekti ancak İsrail sebep göstermeksizin Gazze'den çıkışımı engelledi ve engellemeye devam ediyor." dedi.

NORMAL BİR HAYATTAN MAHRUM

Ebu Seble, ağzındaki yara nedeniyle hala pek çok yiyeceği yiyemediğini, çiğneme sürecini kolaylaştırmak için sadece yumuşak besinleri tüketebildiğini dile getirdi.

Halihazırda ağrılar nedeniyle uzun süre çalışmaya dayanamadığını, ağır ekipman veya aletleri kaldıramaz hale geldiğini anlatan Ebu Seble, kendi mesleği olan elektrik işinde çalışmanın kronik tansiyon, sinüs ve bayılma gibi sonuçlar doğurduğundan mesleğini de bırakmak zorunda kaldığını bildirdi.

Ebu Seble, daha önce bu işte günlük kazancının 31 dolara kadar ulaştığını ancak yaralandıktan sonra işsiz kaldığını ve zamanının çoğunu evinde geçirmeye başladığını açıkladı.

Yaklaşık bir ay sonra düğün yapmayı planladığını kaydeden Ebu Seble, "İsrail'in neden olduğu bu durumda hayatıma nasıl devam edeceğimi bilmiyorum." dedi.