Foreign Policy’de Nosmot Gbadamosi imzalı haberde, Nijer’in Ankara’dan aldığı Bayraktar TB2 insansız hava aracıyla bölgedeki isyancı örgütlere karşı mücadelede Nijer’i önemli bir merkez haline getireceğine yer verildi.

Haberde, Nijer'in Kasım 2021'de imzalanan bir silah sözleşmesinin parçası olarak altı Türk Bayraktar TB2 insansız hava aracını teslim aldığı bildiriliyor. Bu sözleşme çerçevesinde Hürkuş hafif saldırı uçakları ve zırhlı araçlar da dahil olduğu bilgisine yer veriliyor.

Nosmot Gbadamosi imzalı haberde, Nijer hükümetinin gerçekleştirdiği drone alımlarının Mali ve Burkina Faso ile üç sınır bölgesinde faaliyet gösteren isyancı örgüt ve bu örgütlerle bağlantılı gruplara karşı mücadelede yardımcı olacağının umulduğuna yer veriliyor.

Radio France Internationale’in yayınladığı bir raporda, Nijer'de Türkiye’nin insansız hava araçlarını barındıracak bir hava üssünün açılmasının ise şimdiden düşünüldüğü yer alıyor. Nijeryalı yetkililer, Boko Haram ve diğer isyancılara karşı mücadelede yardımcı olmak için Türkiye'den 10 küçük taktik Songar silahlı insansız hava aracı satın alındığı bilgisini aktarıyor.

ERDOĞAN TÜRKİYE’Yİ AFRİKA’DA KİLİT ÜLKLE KONUMUNA GETİRDİ

Foreign Policy’de yer alan haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, son on yılda Afrika’da askeri ve diplomatik olarak genişlemeye çalışırken Türkiye’yi de Afrika'da kilit bir ülke olarak konumlandırdığına dikkat çekiyor.

Haberde ayrıca şu bilgilere yer veriliyor: Türkiye, 2017 yılında Somali'nin başkenti Mogadişu'da en büyük askeri üslerden birini inşa etti. Ağustos 2021'de Togo ile, Şubat 2022'de ise Senegal ile askeri işbirliği anlaşmalar imzaladı.

TÜRKİYE AFRİKA ARASI TİCARET 5.4’TEN 25.3 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Aralık 2021'de gerçekleşen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne, aynı zamanda Afrika Birliği Başkanı olan Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun şu anda başkanı olan Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo da katıldı. (ECOWAS). Türkiye'nin Afrika ile ticareti 2003'te sadece 5,4 milyar dolar iken, 2020'de 25,3 milyar dolara yükseldi. Türk müteahhitlik şirketlerine Afrika'da verilen projelerin değeri 2021'de 71,1 milyar dolara ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı olan Selçuk Bayraktar’ın ürettiği drone'lar, Türkiye'nin gücünü küresel olarak yansıtmada güçlü bir rol oynadı. Bayraktar insansız hava araçları, Rusya'nın işgalinden günler sonra Ukrayna tarafından kullanıldı ve Libya iç savaşının sonucunu kesin olarak etkiledi.

Haberde ayrıca bazı analistlerin, Türk insansız hava araçlarının Etiyopya hükümetinin kayıplarını tersine çevirdiğine ve geçen yıl başkent Addis Ababa'ya ilerleyen Tigrayan isyancılarını geri püskürtmesine yardımcı olduğuna inandığını da yazdı.