İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Coğrafi olarak Afrika kıtasının merkezinde bulunan Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC), dünyada ‘ülke içinde yerinden edilmiş’ en büyük üçüncü nüfusa ev sahipliği yapıyor.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) tarafından hazırlanan rapora göre, Kongo’da 5,5 milyon kişi ülke içinde yaşanan şiddet veya doğal afetler nedeniyle ülke içinde göç etmek zorunda kaldı.

NRC Genel Sekreteri Jan Egeland yaptığı açıklamada, "Acil ihtiyaçlara rağmen, ülkeye verilen destek oldukça yetersiz ve durum uluslararası ihmalin önemli bir örneği haline geldi” dedi.

HER 3 KİŞİDEN 1'İ YETERSİZ BESLENİYOR

Al Jazeera'da yer alan bilgilere göre, ülke nüfusunun 3’te 1’i açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 27 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Çeşitli sebeplerle iç göç yaşayan ülkeler sırlamasında iki yıldır zirvede bulunan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde olumsuz hayat şartları nedeniyle 1 milyon kişi ülkeyi terk etti.

NRC tarafından yayımlanan rapor, Kongo’da yaşanan sıkıntıların dünya kamuoyu tarafından görmezden gelindiğini de ortaya koydu.

DÜNYA KAMUOYU İLGİ GÖSTERMİYOR

Ülke, finansman eksikliği, uluslararası basının yeterli ilgi göstermemesi ve diplomatik girişimlerin yetersizliği nedeniyle kaderine terkedilişmiş durumda.

NRC Genel Sekreteri Egeland, "Afrika'nın içindeki ve dışındaki değişim yaratma gücüne sahip insanlar, sivillere yönelik gerçekleşen saldırı dalgalarına gözlerini kapatıyor" dedi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının merkezinde bulunan ve kıtanın en geniş ormanlık alanına sahip olması nedeniyle Afrika'nın "akciğeri" olarak biliniyor.