Burkina Faso'da bu yıl 28.'si düzenlenecek Afrika'nın en büyük sinema etkinliği Panafrikan Sinema ve Televizyon Festivali'nde (FESPACO) 15 film "Altın Yennenga Aygırı" için yarışacak.

Yennenga'nın Altın Aygırı Heykeli

Bu yıl 25 Şubat-4 Mart tarihlerinde başkent Vagadugu'da düzenlenecek festival "Afrika sineması ve barış kültürü" temasıyla sinemaseverlerle buluşacak.

Jüri başkanlığını Tunuslu yapımcı Dora Bouchoucha'nın yapacağı festivalde, 11 kategoride 170 film ve dizi gösterilecek.

Afrika sinemasının en prestijli ödülü kabul edilen Altın Yennenga Aygırı'nı kazanmak için Kamerun ve Tunus'tan ikişer olmak üzere, Burkina Faso, Senegal, Mısır, Nijerya, Mozambik, Angola, Kenya, Morityus, Fas, Cezayir ve Dominik Cumhuriyeti'nden toplam 15 uzun metraj film yarışacak.

İnsanlar, 24 Şubat 2019'da Ouagadougou'nun Panafrika Film ve Televizyon Festivali olan FESPACO sırasında Burkina Faso, Ouagadougou'daki Cineastes Meydanı'nda Afrikalı film yönetmenlerinin portrelerini tutuyor.

İlki 1969'da gerçekleştirilen FESPACO, 1979'dan bu yana iki yılda bir düzenleniyor.

En son 2021'de düzenlenen festivalde Altın Yennenga Aygırı'nı, yönetmenliğini Somalili Khadar Ayderus Ahmed'in yaptığı "Mezar kazıcının eşi" adlı yapım kazanmıştı.

Ruanda'nın sanatçıları, 23 Şubat 2019'da Burkina Faso'da Ouagadougou FESPACO Panafrican Film ve Televizyon Festivali'nin açılış töreninde sahnede performans sergiliyor.