Eski Libya Dışişleri Bakanı Abdel Rahman Shalgam, Asharq al-Awsat için kaleme aldığı makalede Afrika’nın Rusya ve Batı’ya bakışışını değerlendirdi.

Bugün Afrika'nın birçok oyuncuyla küresel bir rekabetin içine girdiğini söyleyen Shalgam, Rusya'nın sömürge tarihinin olmadığını belirterek, “Rusya ulusal kurtuluş hareketlerine yardım etti. Bu nedenle Afrika ülkeleri Batı'ya karşı Moskova'yı destekliyor.” ifadelerini kullandı.

Shalgam, “Ukrayna çatışması, ABD liderliğindeki Batı'nın tek kutuplu dikey hegemonyası yerine çok kutuplu yatay bir güç paylaşımı yaratmanın ilk adımıdır.” diyerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki askeri operasyon alanı, geniş çaplı bir küresel çatışmanın ön cephesini oluşturuyor. Tüm Avrupa ve Amerika, Ukrayna'nın yanında savaşıyor, yeni silah türleri sağlıyor ve Moskova'ya eşi benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Rusya, yeni "cepheler" açarak kendisine sempati duyan ve Amerika'ya körü körüne itaat etmek istemeyen Avrupalı ​​taraflarla ilişkilerini derinleştirdi. Ancak bu uluslararası denklemin en zayıf ve aynı zamanda en güçlü halkası Afrika kıtasıdır.”