Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Afrika Birliğine (AfB) video konferansla hitap ederek, Rusya-Ukrayna savaşıyla Afrika'da ortaya çıkan gıda krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Savaşın Afrika kıtasından binlerce kilometre uzakta yaşanmasına rağmen kıtada gıda fiyatlarının çok ciddi şekilde yükseldiğini belirten Zelenski, bunun sorumlusunun Rusya olduğunu dile getirdi.

Zelenskiy, bütün dünyada gıda fiyatlarının çok yükseldiğini ama özellikle Afrika ülkelerinin bu durumdan daha fazla etkilendiğini vurguladı.

Gıda krizinin Rusya'nın "sömürgeci" saldırıları sürdükçe devam edeceğinin altını çizen Zelenski, Ukrayna'nın ise sınırlarından dışarı çıkaramadığı 25 milyon ton tahıl için yeni bir tedarik ve lojistik zinciri oluşturmaya çalıştığını aktardı.

Zelenski, "Limanlarımızdaki blokajın kaldırılması için çok boyutlu müzakereler yürütüyoruz ancak henüz ilerleme sağlayamadık çünkü Rusya'nın limanlara saldırısını engelleyecek bir mekanizma bulamadık." dedi.

Afrika ile de ilişkileri geliştirmek istediğine işaret eden Zelenski, "Afrika, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın rehinesi oldu." değerlendirmesinde bulundu.