Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan uzmanlar, Pekin'in son kararını bölgede etkin olan ABD’ye meydan okuma olarak yorumladı.

Özel elçinin atanması Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Afrika gezisi sırasında yaptığı açıklamayla ilan edildi. Çarşamba günü Eritre'yi, Perşembe günü Kenya'yı ziyaret eden Bakan Wang Yi, daha sonra da Komor Adaları'na gitti.

ÇİN’İN AFRİKA ZİYARETLERİ GELENEK HALİNE GELDİ

Çin, 12 yılı aşkın bir süredir Afrika'nın en büyük ticaret ortaklarından biri olarak görülüyor.

Çin dışişleri bakanlarının her yeni yılın başlarında Afrika'yı ziyaret ederek çalışmalarına başlamaları siyasi bir gelenek haline geldi.

Ancak Wong Yi'nin bu seneki turu, geçen Kasım ayında Amerikalı mevkidaşı Anthony Blinken'in kıtaya yaptığı ziyaretin hemen ardından gelmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.

Çin'in Afrika Boynuzu'na özel bir elçi atama yönündeki yeni hamlesi, bölgenin, Hartum ve Addis Ababa arasındaki sınır krizine tanık etmesinin yanı sıra, Etiyopya'da Abi Ahmed hükümeti ile muhalif isyancı Tigray Kurtuluş Cephesi arasındaki çatışma olmak üzere birçok ateşli olayla dalgalandığı bir zamanda geldi.

AFRİKA İÇİN YENİ SÖMÜRGECİ ALTERNATİFİ: ÇİN

Uluslararası ilişkiler uzmanları, Washington'ın müdahalesiyle Eritre de dahil olmak üzere Afrika ülkelerine yaptırımlar getirmesinin ardından Çin'in kendisini Afrika ile ilişkilere açık ve ABD yaptırımlarına karşı çıkan diğer taraf olarak göstermeye çalıştığına inanıyor.

Çin ve Eritreli bakanlar son dönemde yaptıkları açıklamalarda, Çin tarafının Eritre'ye yönelik her türlü tek taraflı yaptırıma karşı olduğunu, demokrasi ve insan hakları bahanesiyle diğer ülkelerin içişlerine müdahaleye karşı çıkılması gerektiğini belirtti.

Uzmanlar ayrıca tüm bu gelişmeler ışığında Çin’in Afrika kıtasındaki siyasi gelişmelere çok daha hızlı reaksiyon göstereceğini kaydetti. Dikkat çekilen diğer bir nokta ise bu politikanın ilk yansımasını Etiyopya ve Tigray Halk Kurtluş Cephesi arasındaki çatışmalarda Etiyopya hükümetine mutlak destek vererek göstermesi bekleniyor.