Ruslara karşı zaten cadı avı yürüten Batı'ya Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin tüm Rusya vatandaşlarına seyahat ambargosu çağrısı yaptığı dönemde, Fransa Savunma Bakanlığı Rusya vatandaşlarının Vincennes Şatosu'na girişini yasakladığı ortaya çıktı.

Fransız haber ajansı AFP, Rusya vatandaşlarına yönelik yasağın Paris'in doğusunda 14. yüzyılda inşa edilen kraliyet sarayı Vincennes Şatosu'nda Fransa Savunma Bakanlığı'nın arşivi konumundaki Savunma Tarih Hizmetleri bulunmasından kaynaklandığını duyurdu.

AFP'ye konuşan bir kaynak, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna operasyonunu başlatmasının ardından Fransa Savunma Bakanlığı'nın tarihi bölge de dahil olmak üzere tüm askeri tesislere Rusların erişimini kısıtlayan bir iç yönerge yayımladığını söyledi.

UYRUKLARI NEDENİYLE GİREMEMEDİLER

AFP, iki Rus kadının temmuz ayı sonlarında şatoya girmesine izin verilmemesi haberini takip ederek yasağı ortaya çıkardı. Kadınlardan biri, gazeteci olduğunu ve Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle 5 ay önce ülkesini terk ettiğini belirterek, bekçilerin pasaportlarını kontrol ettikten sonra kendilerine uyrukları nedeniyle şatoya giremeyeceklerini söylediğini aktardı.

Savunma Bakanlığı kaynağı ise arşivi ziyaret etmek isteyen gazetecilerin yine de özel izin için başvurabilecekleri yönünde konuştu.

KİMLİK ZORUNLULUĞU

AFP, kısıtlamanın, popüler turistik cazibe merkezi olan tarihi miras niteliğindeki şatonun tamamı için mi yoksa sadece arşivi barındıran kısım için mi geçerli olduğunu belirtmedi.

Savunma Tarihi Hizmetleri web sitesinde, müze ziyaretçilerinin 'mevcut uluslararası bağlam ve yürürlükteki güvenlik önlemleri nedeniyle' kimlik göstermelerinin zorunlu olduğu uyarısına yer verildi.

KENDİ DÜNYALARINDA YAŞAMALI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün Washington Post'a verdiği röportajda "En önemli yaptırımlar sınırları kapatmak çünkü Ruslar başkalarının elinden topraklarını alıyor. Ruslar felsefelerini değiştirene kadar kendi dünyalarında yaşamalı" dedi.

DÖNMEK ZORUNDA BIRAKIN

“Hangi tür Rus olursa olsun… onları Rusya'ya gitmek zorunda bırakın" vurgusunu yapan Zelenskiy, toplu cezalandırmanın tek yol olduğunu savunarak "O zaman anlarlar. 'Bu [savaşın] bizimle ilgisi yok' diyecekler. Tüm nüfus sorumlu tutulamaz, değil mi?’ Tutulabilir" iddiasında bulundu.

RUSYA'DA YAŞA

Bunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i 'etkilemenin tek yolu' olduğunda ısrar eden Ukrayna lideri, Rus kamuoyuna hitaben "Bütün dünyaya kurallarınıza göre yaşaması gerektiğini söylüyorsunuz. O zaman git ve orada yaşa" diye konuştu. Batı'ya da Ruslara en az bir yıl seyahat yasağı getirilmesi için çağrıda bulundu.

TURİZMİ BİTİRME ZAMANI

Rusları toplu cezalandırma çağrısına destek veren Estonya Başbakanı Kaja Kallas, bugün “Avrupa'yı ziyaret etmek bir ayrıcalıktır… Artık Rusya'dan turizmi bitirme zamanı" diye tweetledi.