Afganistan'daki birçok il, son iki hafta içinde, Kabil'de sıcaklıkların -21 santigrat dereceye kadar düştüğü olağanüstü soğuk bir kış görüyor. Yerel basında çıkan haberlere göre, soğuk hava dalgası nedeniyle 20'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Ülkede yönetime gelen Taliban, iktidara döndüklerinden bu yana 18 aydan fazla bir süredir ekonomiyi canlandırmak için mücadele ediyor. Hâlâ uluslararası izolasyonla karşı karşıya olan hükümetleri, yaygın yoksulluk ve insani krizle baş etmekte güçlük çekiyor.

Ülke içinde yerinden edilmiş Afgan çocuklar, Belh Eyaleti'nin Nahr-e Shah-e- ilçesinde soğuk bir kış gününde çadırlarının yanına kar kürediler.

Afganistan'ın kırsal alanlarında yaşanan soğuk ve insanların yaşadığı sorunlar daha da fazla. Samangan vilayetinde, iki çocuk annesi 25 yaşındaki Afgan kadın, zorlu bir seçimle karşı karşıya kaldığını söylüyor. Elindeki parayla ya kömür ya da yiyecek satın almak zorunda.

Kocası komşu bir ülkede çalışan kadın, “Kömür ve odun alırsak yiyecek alamayız. Kocamın bize gönderdiği para temel ihtiyaçları karşılamaya bile yetmiyor” diyor ve şunları ekliyor: Bu hayatımın en soğuk kışı ve yemek yemeden veya ısınmadan nasıl hayatta kalacağımızı bilmiyorum.

Basında çıkan haberler Taliban'ın, yoğun kar yağışı sonrasında ücra yerlerde mahsur kalan sivilleri kurtardığı yönünde.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) son rakamlarına göre, aşırı kış hali hazırda benzeri görülmemiş bir insani krizden muzdarip olan ve 28 milyon insanı etkileyen Afgan halkının sefaletini daha da artırdı.

Afgan bir çocuk Kabil'de karla kaplı zeminde duruyor

ÜLKEDE STK'LAR YENİDEN GÖREVDE

Afganistan'da hizmetlerini belli bir süre askıya alan uluslararası STK'lardan ikisi daha çalışmalarına başladı. Taliban hükümetinin kadın çalışanların güvenliğini sağlayacak koşulları yerine getirmesinin ardından Have The Children ve Care adlı uluslararası yardım kuruluşları çalışmalarına yeniden başladı.