Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’dan çekilmesinin ardından uluslararası yardımların kesilmesi ve ekonomik krizin derinleşmesi en çok çocukları etkiledi.

Birleşmiş Milletler (BM) dahil olmak üzere birçok ülkeden acil insani yardım talebinde bulunan Taliban yönetimi, açlık ve gıda kriziyle başa çıkmaya çalışıyor.

Ülke genelinde birçok klinikte yetersiz beslenen (malnütrisyon) çocukların sayısında ciddi artış yaşanırken, gerek miktar gerekse de mineral ve vitamin çeşitliliği açısından yeterli gıda ihtiyacı sağlanamayan çocukların, günlük aktivitelerine devam edemediği belirtildi.

EMEKLEME, YÜRÜME, HAREKET ETME GÜÇLÜĞÜ

Afganistan’da temel hayati gıdalara dahi erişemeyen annelerin kısa sürede sütten kesildiği ve buna bağlı olarak gerekli gıda takviyelerini alamayan bebek ve çocuklarda gelişim yavaşlığına görüldüğü tespit edildi.

Doktorlar, anne sütünden mahrum kalan çocukların ve yetersiz beslenen çocukların, yaşı gelmesine rağmen emekleyemediğini, hareket edemediğini, ayaklarının üstünde duramadığını ifade etti.

Yetersiz beslenmenin neden olduğu hastalıklar yüzünden gelişimleri duran 2-3 yaşındaki çocuklar, 8-10 aylık bebekler gibi görünürken, 24 aylık Halide’nin yalnızca 5 buçuk kilo olduğu görüldü.

HALİDE 2 YAŞINDA VE 5 BUÇUK KİLO

İki hafta önce hastaneye yatırılan Halide Safe’nin aslında gelişimi düzgün olsa 10-12 kilo civarında olacağını belirten doktorlar, klinikte sağlanan gıda takviyesiyle iki hafta sonunda yaklaşık 500 gram aldığını belirtti.

Halide'nin babası Azimullah Safe, çocuğunun kliniğe erişebilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Gün geçtikçe sağlığının iyileşmesi ve gelişim göstermesi beni çok mutlu ediyor" dedi.

Klinikte 2 buçuk aydır tedavi gören 25 aylık Gülsüm ise hala yürüyemiyor ve ayakları üzerinde durmakta zorlanıyor. Kliniğe ilk geldiğinde 5 kilo olan Gülsüm iki buçuk ayın sonunda 6 kilo 400 grama ulaşmış.