Afganistan’ın eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani, sessizliğini bozdu.

Gani uzun bir aradan sonra BBC’ye verdiği röportajında, Taliban’ın Kabil’i ele geçirdiği gün uyandığında 15 Ağustos gününün, Afganistan’daki son günü olacağını öngöremediğini ifade ederken, uçağı havalandığı andan ülkeden ayrıldığını anladığını belirtti.

Gani, Taliban'ın ilk başta Kabil'e girmemeyi kabul ettiğini lakin iki saat sonra durumun değiştiğini ifade etti.

"Taliban'ın iki farklı fraksiyonu iki farklı yönden yaklaşıyordu ve aralarında 5 milyonluk şehri yok edecek ve insanlara ciddi zarar verebilecek büyük bir çatışma olasılığı çok büyüktü." ifadesini kullanan Gani, ulusal güvenlik danışmanının ve eşinin Kabil'den ayrılmasına izin vermeyi kabul ettikten sonra bir arabanın kendisini savunma bakanlığına götürmesini beklediğini ancak arabanın hiç gelmediğini söyledi.

Bunun yerine dehşete düşmüş cumhurbaşkanlığı güvenlik şefinin, tavır alması halinde hepsinin öldürüleceğini söylemek için kendisine geldiğini aktaran Gani, şunları söyledi:

"Bana 2 dakikadan fazla zaman vermedi. Talimatlarım Host vilayetine gitmek için hazırlanmaktı. Bana Host'un düştüğünü ve Celalabad'ın da düştüğünü söyledi. Nereye gideceğimizi bilmiyordum. Sadece havalanınca (Afganistan'dan) ayrıldığımız netlik kazandı. Bu gerçekten ani oldu."

GANİ, ÜLKE DIŞINA PARA KAÇIRDIĞI İDDİALARINI YALANLADI

Eşref Gani, Afganistan’dan kaçarken, yanına yüklü miktarda para aldığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Kati suretle belirtmek istiyorum ki ülke dışına para çıkarmadım." dedi.

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, "Değerlerim ayaklar altına alındı. Günah keçisi yapıldım." dedi.

Diğer taraftan, Gani, “uluslararası toplumun sabrının süreceğini varsaymak" dahil birtakım hatalar yapıldığını kabul etti. Uluslararası ortaklığa güvenmek gibi Kabil'in düşmesine neden olan bazı şeyler için suçu üstlenmeye razı olduğunu belirtti.

GANİ, KABİL'İN 15 AĞUSTOS'TA TALİBAN'IN ELİNE GEÇMESİYLE BAE'YE KAÇMIŞTI

Başkent Kabil'in 15 Ağustos'ta Taliban'ın eline geçmesiyle eski Cumhurbaşkanı Gani ve birçok üst düzey hükümet yetkilisi ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’ne kaçmıştı.

Taliban yönetimi ise çıkardığı genel afla birlikte ülkeyi terk eden muhaliflerin ve eski hükümet çalışanlarının ülkelerine tekrar dönmesi için çağrıda bulunmuştu.

Mazide Taliban ile sorunlar yaşayan BAE, Taliban’ın iktidara gelmesiyle ilişkilerini yeniden kurmaya başladı.

BAE, Taliban'ın 15 Ağustos'ta yönetime geçmesiyle Kabil'deki büyükelçiliğini kapatmış, kasımda ise tekrar açmıştı.