Usame bin Ladin'in ölümü sonrasında El-Kaide'nin başına geçtiği düşünülen ve ABD'nin en çok aradığı kişilerden biri olarak bilinen Eymen ez-Zevahiri'nin öldürüldüğü iddia edildi.

Washington Post'un haberine göre Eymen ez-Zevahiri, Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen bir drone saldırısı ile öldürüldü. Beyaz Saray kaynakları bölgede bir operasyon düzenlendiğini doğrularken, Eymen ez-Zevahiri ile ilgili bilgi vermedi.

ABD basınında yer alan haberler sonrasında Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zabihullah Mücahid, konu ile ilgili açıklamada bulundu.

Drone saldırısını doğrulayan Mücahid yaptığı açıklamada, "İslam Emirliği güvenlik ve istihbarat teşkilatları olayı araştırdı. Saldırının Amerikan insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildiğini tespit etti. Afganistan İslam Emirliği, hiçbir bahaneyi kabul etmiyor, bu saldırıyı şiddetle kınıyor.İslam Emirliği bu saldırıyı Uluslararası ilkelerin ve Doha Anlaşması'nın açık bir ihlali olarak nitelendiriyor. Bu tür eylemler, son 20 yılın başarısız deneyimlerinin tekrarıdır. Bu eylemler Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan ve bölgenin çıkarlarına aykırıdır. Bu tür eylemleri tekrarlamak, mevcut fırsatlara zarar verecektir" ifadelerini kullandı.

ÖLDÜĞÜ İDDİA EDİLMİŞTİ

Pandemi sürecinde karaciğer kanseri sonucu Katar'ın başkenti Doha’da veya İran’ın başkenti Tahran'da hayatını kaybettiği iddia edilen El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri, örgütün medya araçları üzerinden güncel meselelere dair görüşlerini açıklayan bazı kayıtlar yayınlamıştı.

Eymen ez-Zevahiri, Federal Soruşturma Bürosu'nun(FBI) en çok arananlar listesinde bulunuyordu. FBI El kaide lideri hakkında bilgi verecek kişilere 25 milyon dolara kadar ödül vereceğini açıklamıştı.