Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Hacı Nureddin Azizi, Afganistan'ın izolasyon ve kadınlara yönelik kısıtlamalar nedeniyle bazı insani yardım operasyonlarının askıya alınmasıyla karşı karşıya olduğu için, Taliban'ın kendi kendine yeterliliği teşvik edeceğini ve aynı zamanda uluslararası ticaret ve yatırım istediğini de sözlerine ekledi.

Afganistanlı Bakan Azizi yetkilinin Reuters'a verdiği demeçte, "Ulusal bir kendi kendine yeterlilik programı başlatacağız, tüm hükümet idarelerini yerli ürün kullanmaya teşvik edeceğiz, ayrıca camiler aracılığıyla halkı yerli ürünlerimizi desteklemeye teşvik etmeye çalışacağız. Kendi kendimize yetebilmemiz için bize yardımcı olabilecek her türlü maddeyi destekleyeceğiz” dedi.

İran, Rusya ve Çin gibi ülkelerin ticaret ve yatırımla ilgilendiğini söyleyen yetkili, Tartışılan projelerden bazılarının Rusya ve İran'ın da dahil olduğu Çin sanayi parkları ve termik santraller olduğunu belirtti.

Halihazırda ülkenin bankacılık sektörünü engelleyen resmi bir tanınma ve yaptırım eksikliğiyle karşı karşıya olan yatırımcılar, Kabil'deki yabancı hedeflere yönelik saldırıların ardından artan güvenlik endişeleriyle karşı karşıya.

Çin iş dünyasının önde gelen bir üyesi, bu ay Çinli iş adamlarına hizmet veren bir otele düzenlenen ve birkaç yabancının ağır şekilde yaralanmasına neden olan bir saldırının, bazılarını yatırım yapmayı yeniden düşünmeye sevk edebileceği belirtiliyor.

Azizi, daha önce ABD askeri üsleri için kullanılan topraklarda özel ekonomik bölgeler oluşturarak sanayiyi geliştirme planı olduğunu açıkladı. Bakan, planı yönetimin kabinesine ve ekonomi komisyonuna sunduğunu söyledi.

Azizi, daha önce ABD askeri üsleri için kullanılan topraklarda özel ekonomik bölgeler oluşturarak sanayiyi geliştirme planını ortaya koydu. Bakan, planı yönetimin kabinesine ve ekonomi komisyonuna sunduğunu söyledi.

Bakan ayrıca, Eylül ayında Rusya ile gaz, petrol ve buğday tedariki için imzalanan büyük bir sözleşmenin önümüzdeki günlerde Afganistan'a teslim edilmesini sağlayacağını da söyledi.