ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle kesilen uluslararası yardımlar ekonomik krizin derinleşmesine ve yoksulluğun çok derinden hissedilmesine neden oldu.

23 MİLYON AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

Afganistan’da eski hükümetin devrilmesiyle ABD ve Batı ülkeleri başta olmak üzere, birçok ülke Afganistan'a yaptıkları para yardımlarını da askıya aldı. Bu süreç ülkedeki 23 milyon insanı açlıkla karşı karşıya getirdi. Bu süreçten en fazla etkilenenler de çocuklar oldu. Ülkede çocukların çok büyük bir çoğunluğu günde bir öğün yemekle yetinirken gıda eksikliğinden dolayı hastaneler çocuklarla dolu.

İslamabad'da 19 Aralık 2021'de gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilat (İİT), Dışişleri Bakanları Konseyi 17. Olağanüstü Toplantısı'nda, Afganistan'a insani yardımın sağlanması amacıyla İslam Kalkınma Bankası bünyesinde 'insani emanet fonu' kurulması kararına varılmıştı. Fon, Mart 2022 tarihinde işlerlik kazandı.

30 MİLYON DOLARLIK YARDIM

Suudi Arabistan İslam Kalkınma Bankası aracılığı ile Afgan halkına yönelik insani yardım kapsamında 30 milyon dolar bağışladı.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün twitter hesabından yaptığı duyuruda; Suudi Arabistan’ın İslam Kalkınma Bankası aracılığı ile Afgan halkına yardımda bulunduğunu belirtti. Twitte ayrıca, yapılan yardımlardan dolayı Suudi Arabistan’a teşekkür edildiğine yer verildi.

Suudi Arabistan tarafından yapılan bu yardımın Afganistan'daki sağlık, eğitim, gıda ve su güvenliği için yapılan yardımın bir devamı niteliğini taşıyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın Afganistan halkına yaptığı bağış için memnuniyetini dile getirdi.

1 MİLYON ÇOCUK ÖLÜM TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

UNICEF’in Ekim 2021'deki açıklamasına göre, Afganistan'da 5 yaş altı 3,2 milyon çocuk yetersiz beslenme hastası ve bunun en az 1 milyonu ise ölüm tehlikesi yaşıyor.

Save The Children 19 Ocak'ta yaptığı açıklamada, klinik takibe alınan yetersiz beslenen çocuk sayısının ağustostan bu yana iki katına çıktığını duyurdu.

AFGANİSTAN ALARM VERİYOR

Ülkede işsizlik, fakirlik ve açlık alarm verici seviyelerde. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afganistan'da akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalan kişi sayısının kış aylarında 22,8 milyona yükselmesinin beklendiğini duyurmuştu.

ABD AFGANİSTAN'IN PARALRINA EL KOYDU

Ayrıca, Afganistan'ın 10 milyar dolar değerindeki para rezervleri ABD tarafından donduruldu. Yapılan bu hamleler, ülke ekonomisini iflasa sürükledi.

ABD DESTEKLİ HÜKÜMET SONRASI YARDIMLAR KESİLDİ

Taliban'ın iktidarı ele geçirmesiyle yabancı ülkelerin yardımları kesilse de uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan yardımlar devam ediyor. Eski Afgan hükümetinin bütçesinin yüzde 80'i dış yardımlar tarafından sağlanıyordu. Eski hükümetin devrilmesiyle ABD ve Batı ülkeleri başta olmak üzere, birçok ülke Afganistan’a yaptıkları para yardımlarını askıya aldı.

BM SÖZÜNÜ TUTMADI

Geçtiğimiz aylarda Birleşmiş Milletler, ülkedeki açlık krizini önleyebilmek için Batı ülkelerinden 4,4 milyar dolar yardım talebinde bulundu. Batı ülkelerinin vadettiği yardımların sadece 1,6 milyar doları toplanabildi.