Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Avrupa Birliği (AB) ülkelerin Ukrayna, Moldova, Gürcistan ve Batı Balkan ülkelerinin birlikteki kaderlerini görüşecekleri zirve öncesinde AB üyesi ülkelere yönelik eleştirilerinin dozunu artırdı.

Brüksel’de AB liderlerinin birliğin genişlemesini görüşeceği iki günlük zirveye katılma konusunda tereddüt yaşayan ve Açık Balkan üyesi ülkeler Sırbistan ve Kuzey Makedonya liderleri ile birlikte katılım kararı alan Rama, AB üyelerini Bulgaristan’ın esiri olmakla suçladı.

Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un AB’ye üyelik yolunu tıkamasını sert ifadelerle eleştiren Rama, durumun tam bir karmaşa ve utanç vesilesi olduğunu ifade ederek 26 üye ülkenin korkunç bir acziyet içerisinde olduklarını ifade etti.

Bulgaristan’ın tavrı nedeniyle Tiran, Üsküp ve Belgrad’ın zirveyi boykot etme kararından döndüklerine dikkat çeken Rama, “Avrupa’nın arka bahçesinde sıcak bir savaş devam ederken bir NATO müttefiği, diğer iki NATO müttefiğini alıkoyuyor” diye konuştu.

Brüksel’deki zirveden umutlu olmadığını söyleyen Rama, “İyi haber beklentisi içerisinde olmamayı yeğlerim. Bugün Avrupa’da yeni bir gün olabilir ama Bulgaristan’da yeni bir gün değil.” dedi.

Ukrayna’ya AB’ye adaylık statüsü verilmesinin olumlu olacağını da ifade eden Rama, diğer taraftan Ukrayna halkını hayale kapılmamaya davet etti. Rama, “Arnavutluk sekiz, Kuzey Makedonya da 13 yıldır aday konumunda. Ukrayna’nın adaylık statüsü alması güzel bir şey ama umarım Ukrayna halkı yanlış fikirlere kapılmaz” diye konuştu.