İsrail Enerji Bakanı Karen Elharar, İsrail’in önümüzdeki haftalarda Mısır ve Avrupa Birliği ile dördüncü kuyunun işletilmesine dayalı olarak AB ülkelerine gaz ihraç etmek için bir mutabakat zaptı imzalayacağını söyledi.

İsrailli Bakan bu kararı açıklamasının ardından akla geçen yıl iklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı mücadele görevinin bir parçası olarak dördüncü bir kuyunun açılmasına karşı olduğunu açıklamıştı. Bu açıklama ile birlikte yenilenebilir enerjiye geçiş hedeflerine ulaşmaya odaklanmak için yeni gaz sahalarının keşfini ertelemeye karar vermişti.

Enerji Bakanına konuyla ilgili dün sorulan soru üzerine, "Ukrayna'daki savaş durumda bir değişikliğe yol açtı, çünkü Avrupa Rusya'dan enerji tedarikine hızlı alternatifler arıyor ve bizim görevimiz dostlarımızın yanında olmak" dedi.

Elharar, "Avrupa'daki gerçek ve samimi endişenin yanı sıra, İsrail'in Avrupa'ya doğalgaz ihraç etmesi için gerçek bir fırsat var" olduğunu ifade etti.

Bakan, İsrail’in Akdeniz kıyılarında bu yılın üçüncü çeyreğinde başlaması beklenen yeni bir doğalgaz arama turuna hazırlanma talimatı verdiğini doğruladı. Bakan sözlerine şöyle devam etti, “İsrail, Avrupa ve Mısır ile üçlü bir çalışma grubu oluşturduk. İhracat için bir çerçeve anlaşma oluşturacak bir mutabakat zaptı imzalayacağız ve umarım yakın bir gelecekte olur.” Şu anda fikrin “gazı sıvılaştırmak için genişletilmiş bir boru hattı ağı aracılığıyla Mısır'a gaz göndermek ve ardından Avrupa'ya göndermek” olduğunu açıkladı. Ve uzun süredir tartışılan ve İsrail gaz sahalarını doğrudan Avrupa'ya bağlayan “EastMed” boru hattı gibi diğer seçenekler de değerlendiriliyor.

İSRAİL GAZI İKİ YILDA AVRUPA’DA OLUR

Bakanlık yetkilileri, büyük miktarlarda İsrail gazının Avrupa'ya ulaşmasının en az iki yıl süreceğini söyledi. Tahminler, İsrail'in önümüzdeki kış Avrupa'ya bir ila iki milyar metreküp arasında değişen az miktarda gaz ihraç edeceğini gösteriyor, çünkü Mısır'a gaz boru hatlarını genişletme projesi tamamlanmadı ve miktar birkaç yıl içinde iki katına çıkmayacak.

Bakan Elharar, Avrupa Enerji Komiseri Cadre Simpson ile bir araya geldi ve AB ülkelerine kış öncesi doğal gaz tedarik etme ile ilgili görüş alışverişinde bulundular.

AB ülkeleri ise bu süreçte, Rus gazına alternatif bulunmadığı takdirde, çevreye verdiği zarara rağmen elektrik üretmek için kömür çıkarmaya döneceklerini açıkça belirttiler.

İsrail’in ve büyük kârlar elde ettiği üç büyük gaz kuyusu olduğu biliniyor: Bunlar Tamar, Levitan ve Karish. Bu üç büyük kuyu dışında da irili ufaklı kuyuları olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Şarkül Asvat