ABD Merkez Bankası (Fed) yüksek enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltmeye devam ederken ekonomistler de durgunluk ve işsizlik artışı ihtimallerinin arttığı görüşünde birleşti.

ABD EKONOMİSİ ZATEN TEKNİK OLARAK RESESYONDA...

İki çeyrek dönem üst üste daralması sonrası ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girdi. Bununla beraber uzmanlar işsizlik rakamlarda kötüleşme olursa ülkede gerçek anlamda bir resesyon yaşanabileceği yönünde tahminlerde bulunuyor.

KRİTİK ANKET RESESYONU İŞARET ETTİ

7-11 Ekim tarihleri arasında yapılan ve 66 ekonomistin katıldığı ankette ekonomistlerin yüzde 63'ü önümüzdeki 12 ayda resesyon öngördü. Temmuz ayında bu oran yüzde 49'du. Ankette pandemi dönemi olan Temmuz 2020'den bu yana ilk kez bu olasılık yüzde 50'nin üzerine çıktı.

Ankete katılan uzmanların 2023 tahminleri de giderek karamsarlaştı. Ekonomistler ABD ekonomisinin 2023'ün ilk çeyreğinde yıllık yüzde 0,2, ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 küçüleceğini öngördü. Ekonomistler temmuz anketinde ilk çeyrekte yüzde 0,8, ikinci çeyrekte ise yüzde 1 büyüme bekliyordu.

Ankete katılanlar ABD ekonomisinin 2023'ün genelinde yüzde 0,4, 2024'te ise yüzde 1,8 büyüyeceğini öngördü.ABD ekonomisi 2019'da pandemi öncesi yüzde 2,6 büyümüştü. GSYİH 2020'de yüzde 1,5 daralmış ve 2021'de yüzde 5,7 büyüme kaydederek güçlü bir şekilde toparlanmıştı.

KORKUTAN SENARYO: İŞSİZLİK ARTACAK, STAGFLASYON KRİZİ GELİR Mİ?

Öte yandan ankete katılanlar işsizliğin de artacağını öngördü. Ekonomistler, tarım dışı çalışan sayısının ikinci çeyrekte ayda ortalama 34 bin, üçüncü çeyrekte ayda ortalama 38 bin azalacağı tahmininde bulundu. Önceki ankette bu iki çeyrekte ayda yaklaşık 65 bin artış bekleniyordu.

Ekonomistler eylülde yüzde 3,5 olan işsizlik oranının aralıkta yüzde 3,7'ye, Haziran 2023'te ise yüzde 4,3'e yükseleceğini tahmin etti. Ekonomistlerin gelecek yıl sonunda işsizlik oranı için ortalama tahmini yüzde 4,7 oldu. Ankete katılanlar 2024'te de aynı seviyenin korunacağını belirtti.

FED İNDİRİMLERE NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Ankete göre ayrıca çoğu ekonomist, Fed'in eninde sonunda rotayı tersine çevirmesini ve gelecek yılın sonlarında veya 2024'ün başlarında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını öngördü. Fed ekonomistlerin yüzde 30'una göre 2023'ün dördüncü çeyreğinde, yüzde 28,3'üne göre ise 2024'ün ilk çeyreğinde faiz indirimi gerçekleştirecek.

WSJ'ye konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Jefferies LLC baş ekonomisti Aneta Markowska, "Daha yüksek faizlerden ve daha güçlü dolardan kaynaklanan sürüklenme çok büyük ve gelecek yılın GSYİH büyümesini etkileyecek. Bunun ışığında, ABD'nin bir resesyondan nasıl kaçınabileceğini hayal etmek zor" dedi.