ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, terör örgütü DEAŞ'la mücadele kapsamında pek çok sivilin ölümüne neden olan Amerikan gizli görev gücü Talon Anvil'i ifşa etti. Suriye'de DAEŞ militanlarına yönelik operasyonları yöneten birimin aldığı kararlarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

5 YILDA 112 BİN BOMBA ATILDI

New York Times'ın muvazzaf ve eski askerler ile istihbarat çalışanlarına dayandırdığı haberine göre Talon Avnil, 2014 ile 2019 yılları arasında Suriye'de görev yaptı. Komuta merkezlerini, araç konvoylarını, bomba yüklü araçları ve terör gruplarını hedef alan birim, görev süresi boyunca yaklaşık 112 bin bomba ve füzenin fırlattı.

Gizli birimle çalışan askerlerin anlattıklarına göre bu birimin üyeleri, sivillerin korunması için belirlenen kuralları görmezden geldi. Alınan kararlar sonucunda, askeri faaliyetlerden sağ kurtulan çiftçiler, çocuklar, aileler ve diğer yerel sakinler hayatını kaybetti.

NYT'ye konuşan eski bir askeri istihbarat çalışanı, "Onlar çok etkiliydi ve görevlerini iyi şekilde yerine getiriyorlardı. Ancak aynı zamanda da birçok başarısız saldırı düzenlediler" dedi.

NYT'ye göre, saldırıların çoğu üst düzey askeri personel tarafından değil, Talon Anvil saflarındaki 'Delta' özel kuvvetlerinin nispeten düşük rütbeli temsilcileri tarafından verildi.

ŞÜPHELİ HEDEFLER İMHA EDİLDİ

Bununla birlikte bazen pilotlar, birimin temsilcileri yoğun nüfuslu bölgelerde bulunan şüpheli hedefleri vurma emri verdiği için hava saldırısını düzenlemeyi reddetti.

Birimin bazı üyeleri, askeri faaliyetlerde yer almadığı görülen kişilere yönelik operasyonlara da katılmadı.

SİVİL KAYIPLAR AFGANİSTAN’DAN DAHA YÜKSEK

Eski ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Larry Lewis, gizli birimin çalıştığı dönemde sivil can kaybının her geçen yıl arttığını söyledi.

Savunma Bakanlığı'nın gizliliği kaldırılan verileri hakkında bilgi veren Lewis, Suriye'de bu tür operasyonlar sonucunda hayatını kaybeden sivillerin sayısının Afganistan'da benzer saldırılarda oluşan sivil zayiatın 10 kat üzerinde olduğunu vurguladı.