Afganistan, Taliban’ın yönetimi devralmasının ardından ABD’nin bıraktığı çökmüş ekonomiyle karşı karşıya kaldı. Taliban eldeki imkanlarla ülkeyi toparlamaya çalışsa da uygulanan ambargolar ve Afganistan halkına ait olan paralara ABD’nin el koyması işleri daha da zorlaştırıyor.

Save the Children araştırmasına göre, ABD’nin bıraktığı ekonomik krizle baş başa kalan aileler yiyeceklerini karşılamak için çocuklarını tuğla fabrikalarında çalıştırıyor.

Araştırma, Taliban'ın yönetimi devralmasından ABD’den kalan ekonomik çöküntü ve ABD’nin Afganistan halkına ait olan paraları vermemesi çalıştırılan çocuk sayısını arttırdığını ortaya koyuyor.

Save the Children tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, Afganistan'daki ailelerin yarısının geçim kaynakları dağılırken yiyecekleri masada tutmak için çocukları çalıştırdığını ortaya koyuyor.

Başkent Kabil'in kuzeyindeki otoyoldaki birçok tuğla fabrikasından daha net bir yer yok. Fabrikalardaki koşullar yetişkinler için bile zor. Ama hemen hepsinde dört-beş yaşındaki çocuklar, sabahın erken saatlerinden hava kararana kadar aileleriyle birlikte çalışıyor.

İşçiler, yaptıkları her 1.000 tuğla için 4 dolar alıyor. İşçiler, tek başına çalışan bir yetişkinin bu miktarı bir günde yapamayacağını, ancak çocuklar yardım ederse günde 1.500 tuğla yapabileceklerini söylüyor.

Ankete göre, ev dışında çalışan çocukları olduğunu söyleyen ailelerin oranı Aralık'tan Haziran'a yüzde 18'den yüzde 22'ye yükseldi. Bu, ülke çapında bir milyondan fazla çocuğun çalıştığını gösteriyor. Çocukların yüzde 22'si ise aile işletmesinde veya çiftlikte çalışmaları istendiğini söyledi.

Haziran ayında, ankete katılan ailelerin yüzde 77'si, Aralık ayındaki yüzde 61'den bir yıl öncesine kıyasla gelirlerinin yarısını veya daha fazlasını kaybettiklerini bildirdi.