Yunan Hükümet Sözcüsü Yani Nikola, “Kimsenin ne zaman, nasıl ve hangi şartlarla sonuçlanacağını kestiremeyeceği bir süreç söz konusudur. Yunan hükümeti, yaptığı tercihler sayesinde sahadaki güç dengesini Yunanistan’ın lehine değiştirmeyi başarmıştır” dedi. Ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) partisi ise açıklamasında, “Hiçbir şey talep etmeden, istediği her şeyi ABD’ye sunmaya dayalı Miçotakis doktrini ağır bir yenilgiye uğramıştır. Senato, Türkiye’yi ödüllendirdi. Miçotakis hükümeti, milli meseleler için giderek daha tehlikeli oluyor” ifadesini kullandı. Yunan medyasında ise Senato’nun kararı “F-16’lar için Türkiye’ye yeşil ışık” başlığıyla duyuruldu.

MENENDEZ YOKTU

Senato toplantısına, Yunanistan ve Rumlara yakınlığıyla bilinen Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob (Robert) Menendez’in katılmaması Yunan medyasının dikkatini çekti. Bazı Haber siteleri, “Cumhuriyetçilerin Türkiye yanlısı hamlelerinin sonuç verdiğini” vurguladı.

SENATO’DA NE OLDU

Yunan medyasına göre Senato, Türkiye’ye F-16 satışı için şartlar dahil, büyük çoğunluk tarafından desteklenmeyen veya önemli görüş ayrılıklarının bulunduğu tüm değişiklik önerilerini NDAA tasarısından çıkardı. Nihai tasarı metninin Senato’da ne zaman oylanacağı ise belirsiz. Bu oylamanın ardından Kongre’de, Senato ile Temsilciler Meclisi’nin oyladıkları tasarılar arasında uyum sağlanmasına çalışılacak. Temsilciler Meclisi temmuz ayında, Türkiye’ye şartlı F-16 satışı ve modernizasyonuna (Yunanistan üzerindeki izinsiz uçuşlarda kullanılamayacaklar) ilişkin tasarıyı, 179’a karşı 244 oyla onaylamıştı.

ŞARTLAR NEYDİ

Menendez ve yine sıkı Yunan-Rum dostu Demokrat Parti senatörü Chris Van Hollen, Pentagon’un 2023’ün savunma bütçesini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) tasarısına eklenmesi amacıyla 2 ayrı değişiklik önerisi sunmuşlardı. Menendez, F-16 savaş uçaklarının “Yunanistan üzerindeki izinsiz uçuşlarda kullanılamayacakları” şartıyla verilmesini istemişti. Hollen ise ayrıca F-16’ların Suriye’de PKK/PYD’ye operasyonlarda kullanılmaması ve Türkiye’nin Finlandiya ile İsveç’in NATO üyeliklerini tasdik etmesi şartlarını koşmuştu.