İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletinde 21 kişinin ölümüne neden olan okul saldırısı ülkedeki bireysel silahlanma konusunu yeniden gündeme getirdi.

Yaşanan gelişmeler üzerine, medeni dünyada insanın kendini savunmak için silah taşıyıp taşımaması gerektiği tüm dünyada yeniden tartışma konusu oldu.

Tüm ABD başkanları tarafından seçim vaadi olarak sunulan ‘silaha kolay erişimin kısıtlanması’ meselesi ülkenin çözüm bekleyen en önemli sorunlarından birisi haline geldi.

Konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yapan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) verilerine göre, 2020 yılında 4 bin 368 çocuk ve genç silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

TEKSAS SALDIRISINDA 21 KİŞİ ÖLDÜ

Veriler, ABD’de silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden çocuk ve gençlerin sayısının trafik kazasında ölenleri aştığını gösteriyor. Daha önce bu yaş grubu arasında önde gelen ölüm nedeni olan trafik kazalarına bağlı 4 bin 36 ölüm kaydedilmişti.

Salı günü Teksas'ta bir okulda düzenlenen silahlı saldırıda 21 çocuğun hayatını kaybetmesi sonrası ABD kamuoyu, ülkede sık yaşanan silahlı saldırılara odaklandı.

SİYAHİ ÇOCUKLARIN ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK

Siyahi çocukların ve gençlerin silahlı saldırı sonucunda ölme olasılığı, beyaz çocuklara göre dört kat daha fazla olduğu gözlemlendi.

Amerikan Kızılderilileri ateşli silahlardan en çok etkilenen ikinci etnik grup oldu.

Veriler, erkeklerin ateşli silahlardan ölme olasılığının kadınlara göre altı kat daha fazla olduğunu gösterdi.

YÜZDE 30’U İNTİHAR EDİYOR

Ateşli silahlarla ilişkili ölüm oranı en yüksek eyaletler ise sırasıyla, Washington DC, Louisiana ve Alaska’da izledi.

CDC verileri ayrıca çocuk ve ergenlerdeki ölümlerin yaklaşık yüzde 30'unun intihar sonucu olduğunu gösteriyor.

BİREYSEL SİLAHLANMADA DÜNYA BİRİNCİSİ

Bireysel silahlanmada dünyada ilk sırada olan ABD'de her 100 kişiye 120,5 silah düşüyor.

CNN’de yer alan bir habere göre, ABD'nin dünyada sivillerin elinde bulunan silahların kişi sayısından en fazla olduğu ülke olduğu tespit edildi.

Ülkede her 100 bin kişiden 4'ünün silah şiddeti sonucu hayatını kaybettiği ve bu oranın diğer gelişmiş ülkelerdeki ortalamanın 18 katı olduğunun altı çizildi.

SİLAH LOBİLERİNE KARŞI ÇAĞRI

ABD Başkanı Joe Biden, televizyonda yayınlanan bir konuşması sırasında silah yasasının sıkılaştırılması ve halkın silah lobilerine karşı tavır alması gerektiğini ifade etti.

Teksas'ta yaşanan silahlı saldırıya da değinen Biden, ilerleyen günlerde eşiyle beraber Teksas'ı ziyaret edeceğini aktardı.