Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim artmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusu alarm verdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna krizinde beklenmedik durumlara karşı NATO Mukabele Gücü'nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 8 bin 500 askerin hazır kıta durumuna geçtiğini belirtti.

MUHAREBE BİRLİKLERİ SAVAŞ İÇİN HAZIR

Teyakkuza geçirilen birliklerin kabiliyetlerine ilişkin bir soruya Kirby, hazırlanan askerlerin muharebe takımları, lojistik destek, sıhhiye, havacılık, istihbarat, gözetleme ve keşif ile ulaştırma birliklerinden oluşan kompozit bir güç olduğunu belirtti.

Günlük basın toplantısında konuşan Kirby, Rusya'nın Ukrayna sınırında gerilimi tırmandırdığını belirtti. Kirby, "Başkan'ın talimatı üzerine ve Bakan Austin tavsiyesi doğrultusunda ABD, orduyu yurt içinde ve dışında teyakkuza geçirmek üzere adımlar attı. Bu minvalde, harekete geçirilmesi halinde NATO Mukabele Gücü'ne destek de dahil olmak üzere bir dizi beklenmedik duruma yanıt vermeye hazırlar" ifadesini kullandı.

NATO’YA BAĞLI HAREKET EDECEK

Şu aşamada acil müdahale için 8 bin 500 askerin hazır tutulduğunu belirten Pentagon Sözcüsü Kirby, ileriki günlerde bu konudaki kararlara göre açıklama yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Bu askerlerin sadece NATO Mukabele Gücü'nün aktif edilmesi halinde sevk edileceğini vurgulayan Kirby, henüz herhangi bir karar verilmediğinin altını çizdi.

ABD ORDUSU UKRAYNA'DA EĞİTİM VERİYOR

Bu askerlerin veya ABD ordusunun başkaca bir gücü Ukrayna'ya gönderme planı olup olmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Kirby, daha önce ABD Başkanı Joe Biden'ın da bu yöndeki açıklamasını hatırlatarak bu yönde bir planın olmadığını söyledi.

Kirby, "Bildiğiniz gibi Ukrayna'da halen bazı eğitim ve destek kuvvetimiz var ve onlar işlerini yapmaya devam ediyor" dedi.

RUSYA EKONOMİK YAPTIRIMLARLA DİZE GETİRİLECEK

Sözcü Kirby, Ukrayna sınırında olan bitene dair de ellerinde net bir resim olduğunu ve Rusya'nın Ukrayna saldırısının pek yakın olduğunu ileri sürdü.

ABD'nin zaten Rusya'yı ağır ekonomik yaptırımlarla caydırmaya çalıştığını anlatan Kirby, teyakkuza geçirilen gücün sadece NATO'ya olan bağlılıklarına yönelik güçlü bir mesaj olduğunu kaydetti.