Balkan News’te yer alan habere göre, Kosova, güvenlik güçlerini Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) alacağı insansız hava araçlarıyla (İHA) donatmaya karar verdi.

Kosova Güvenlik Gücü’nun kullanımına sunulmak üzere ABD’den 40 adet insansız hava aracı satın alacağı kaydedildi.

Kosova medyasındaki haberlere göre, “AeroVironment” tarafından üretilen “RQ-20 Puma” model İHA’ların alımı için anlaşma yapıldığı belirtildi.

Yaklaşık olarak 215 bin dolar tutarındaki 40 adet İHA’nın üretiminin 25 Ocak itibarıyla tamamlandığı ifade edildi.

Omuzdan atılan İHA modelinin, gökyüzünde 6,5 saat kalabildiği ve tüm hava şartlarında hizmet verebildiği kaydedildi.

TAYVAN’A 600 MİLYON DOALRLIK SİHA

Daha önce de ABD'nin, Çin ile egemenlik ihtilafı yaşayan Tayvan'a 600 milyon dolar değerinde silahlı insansız hava aracı (SİHA) satacağı bildirilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Tayvan'a 4 SİHA ile ekipmanlarının satışının onaylandığı belirtilmiş ve "Önerilen satış, alıcının silahlı kuvvetlerini yenileme ve güvenilir bir savunma kabiliyetini sürdürme gayretlerini destekleyerek ABD'nin ulusal, ekonomik ve güvenlik çıkarlarına hizmet ediyor. Önerilen satış, alıcının güvenliğini geliştirmesi ile bölgedeki siyasi istikrarı, askeri dengeyi, ekonomiyi ve gelişimini sürdürmesinde destek olacak" ifadeleri kullanılmıştı.

Bu satışın, Tayvan'ın istihbaratını ve denetim ile keşif yeteneklerini destekleyerek savunmasını geliştireceği aktarılan açıklamada, Ada'ya yapılabilecek askeri harekatın engellenmesine yardımcı olabileceğine de dikkati çekilmişti.