ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington'un Kahire'nin insan hakları siciliyle ilgili süregelen endişelerine rağmen, Mısır'a 2.56 milyar dolar değerinde iki askeri teçhizat anlaşmasını onayladı.

Alaraby’nin haberine göre, 2.2 milyar dolar değerindeki ilk anlaşma, 12 adet C-130J Super Hercules nakliye uçağının ve diğer ilgili ekipmanların Mısır'a satışını kapsadığı bildirildi.

ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı, henüz kesinleşmeyen bu anlaşmanın, Mısır'ın mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı malzeme, ekipman ve personel ikmalini sağlayarak, kara güçlerine hava desteği kabiliyetini kazandıracağını belirtti.

Ajans ayrıca uçağın deniz devriyesi ve kurtarma görevleri için de kullanılabileceğini ekledi.

Ajans, söz konusu anlaşmanın ikinci kısmının, Mısır'ın hava tehditleriyle mücadelesine yardımcı olmak için 355 milyon dolar değerinde hava savunma radar sistemleri satın almasıyla ilgili olduğunu açıkladı.

Haberde, İki potansiyel anlaşma, Washington'un Mısır’ın darbeci Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi'nin siyasi muhaliflere sert muamelesi konusundaki endişelerinin devam etmesine ve siyasi tutukluların sayısını 60 bin olarak tahmin etmesine rağmen gerçekleştiğinin altı çizildi.

İNSAN HAKLARI DURUMUNDA İYİLEŞME YOK

Geçen Eylül ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki insan hakları durumunda bir iyileşme sağlanamaması nedeniyle, bütçeye dahil edilmesine rağmen Mısır'a 130 milyon dolarlık askeri satışı askıya aldı.

Kasım ayı başlarında, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ikili görüşmeler sırasında Mısır'ı insan haklarında 'somut iyileştirmeler' yapmaya çağırdı.

Şubat 2021'de ABD, insan hakları dosyasında Kahire'ye baskı yapacağını vurgulayarak Mısır'a yaklaşık 200 milyon dolarlık silah satmak için bir anlaşmayı kabul etti.

ABD'nin Mısır'a silah satışını eleştiren iki ABD'li Milletvekili Don Baer ve Tom Malinowski, salı günü yaptığı açıklamada, “Kahire, dondurulmuş 130 milyon dolarlık ödemenin askıya alınmasını kaldırmak için gereken koşulları henüz karşılamadı” dedi.

Milletvekilleri, “Mısır'daki birkaç önde gelen siyasi mahkumun yakın zamanda serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerinde bulundu. Ancak parlamentlerler “On binlerce siyasi mahkumun hala Mısır hapishanelerinde” olduğuna dikkat çekerek, bu kararın yeterli olmadığını ve Biden'ı askeri satışların dondurulmasına devam etmeye çağırdılar.