Kendine yeni yollar çizmeyi bilen dolandırıcılar ortaya çıkaran kripto paralar, pek çok devlet için ciddi bir sorun haline geldi. Gizli Servis bu nedenle yasa dışı dijital para işlemlerini ve çetelerini çökertmeyi hedefliyor.

Soruşturmayı yürüten direktör yardımcısı David Smith, ajanların ve analistlerin blok zincirindeki Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin akışını aktif olarak izlediğini söyledi.

Smith, Gizli Servis genel merkezinde verdiği röportajda, "Bir dijital para cüzdanını takip ettiğinizde bu aslında bu bir e-posta adresindeki hareketleri takip etmekten farklı değildir. Bir kişi başka bir kişi ile işlem yaptığında ve bu blok zincirine girdiğinde, o adresleri takip etme ve blok zinciri boyunca izleme olanağına sahibiz.” İfadelerini kullandı.

Gizli Servis tarafından derlenen istatistiklere göre, 2015'ten bu yana 254 ayrı vakada 102 milyon dolardan fazla kripto para ele geçirildi.

DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİNDEN BİRİ AÇIK ARTTIRMALAR

Bunlar arasında Romanya Ulusal Polisi ile ABD'nin birlikte yürüttüğü ve ABD genelinde 900 kurbanın hedef alındığı bir soruşturma da yer alıyor.

Dolandırıcılar popüler sanal açık artırma sitelerinde aslında var olmayan lüks ürünler satışa çıkarıyor. Bunlar için sahte reklamlar yayınlanıyor ve sözde "saygın şirketler" üzerinden faturalar teslim edilerek işlemleri gerçekmiş gibi gösteriyor.

Gizli Servis yetkililerinin aktardığına göre failler daha sonra kurbanlardan aldıkları paraları dijital varlıklara dönüştürüp kara para aklıyor.

Bir diğer operasyonda kara para aklamak için bir kripto borsası kullanan Rus siber suç örgütünün yanı sıra, Rus ve Kuzey Koreli suçlulara bağlı bir fidye yazılımı da hedef alındı; bu operasyonda, ABD şirketleri tarafından saldırıları durdurmak için bitcoin ödemeleri şüphelilerin kripto cüzdanlarına gönderildi.

Smith, “Kripto para birimi ile ilgili şeylerden biri, parayı geleneksel formattan daha hızlı hareket ettiriyor olması” dedi ve işlemlerin hızlı temposunun onu hem Amerikalı tüketiciler hem de suçlular için çekici kıldığını da sözlerine ekledi. “Suçluların yapmak istediği, suları bir nevi bulandırmak ve faaliyetlerini karartmak için çaba sarf etmek. Yapmak istediğimiz şey, bunu olabildiğince hızlı, olabildiğince agresif ve doğrusal bir şekilde takip etmek.”

GIOC: KÜRESEL ARAŞTIRMA OPERASYONLARI MERKEZİ

Smith, ajansların ve analistlerin dünya çapındaki kripto para birimi işlemlerini kurumun genel merkezindeki güvenli bir odadan takip ettiğini belirtti. “GIOC” olarak bilinen bu 'Küresel Araştırma Operasyonları Merkezi' dünyadaki en gelişmiş takip sistemlerinden biri.

Smith, GIOC'un yasadışı faaliyeti tespit ettikten sonra, "bu işlemlerde daha derine inmek ve yapıyı çözmek" için çalıştığını söyledi. Smith, "Bana bir e-postayla kötü bir şey gönderiyorsun, o e-posta adresiyle ilişkili bazı suç etkinlikleri olduğunu biliyorum, o e-posta adresine ilk kez giriş yaptığında veya kaydolduğunda kullandığın her türlü bilgiyi çözebilir ve bulabilirim." diyor.

GIOC müfettişleri, hırsızların çalınan bitcoin ve diğer dijital para birimlerini bir noktada geleneksel sabit türden para birimlerine çevireceğini biliyor ve bunu tespit ediyor.