ABD’deki 7 kuruluş, İsrail Başbakanı Bennett, Dışişleri Bakanı Yapid ve Savunma Bakanı Gantz’a yazdıkları ortak mektupta, Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik aşırılıkçı Yahudi grupları tarafından uygulanan "terörizm ve siyasi şiddete" karşı "kesin bir şekilde harekete geçme"ye çağırdı.

"İsrail hükümetinin tamamını bu eylemlere karşı güçlü bir kınamada birleşmeye, sorumlulardan hesap sormak için kararlı bir şekilde çalışmaya ve bu aşırılık yanlılarının artan tehditlerine bu vahim durumun gerektirdiği kararlılık ve ciddiyetle karşı koymaya çağırıyoruz." ifadelerinin kullanıldığı mektup, Israel Policy Forum isimli düşünce kuruluşunun internet sayfasında yayımlandı.

Mektubun devamında İsrailli yasa dışı yerleşimcilerin Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik son bir yılda giderek artırdığı şiddet eylemlerinin, İsrail'in "ABD hükümeti, Amerikan halkı ve Amerikan Yahudileri ile olan imajı" ve "demokrat" statüsüne verdiği zarara da değinildi.

Söz konusu mektup, ADL, Amerikan Hahamları Merkez Konferansı, Hahamlar Meclisi, İsrail Politika Forumu, Muhafazakar Yahudilik Birleşik Sinagogu, Ulusal Yahudi Kadınlar Konseyi ve Reform Yahudiliği Birliği adlı kuruluşlar tarafından imzalandı.

İşgalci İsrail güçleri, 21 Ocak'ta Batı Şeria’da, yasa dışı Yahudi yerleşimcilere karşı düzenlenen eylemlere müdahalede bulunmuş ve 28 Filistinli yaralanırken, çok sayıda Filistinli ise gazdan etkilenmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2021’e ait yıllık terör raporunda İsrail'deki yerleşimci şiddeti hakkında kapsamlı bilgiler yer almıştı.