ABD ve Suudi Arabistan mart ayı sonunda gerçekleşecek olan insansız hava aracı (İHA) tatbikatı yapacağının duyurdu. Tatbikatta yeni hava savunma sistemlerinin bölgede kullanılması amaçlanıyor.

ABD askeri yetkilisine göre, ilk "Kızıl Kumlar" tatbikatı ABD ve Suudilerin sahip olduğu hava savunma sistemlerini içereceği kaydedildi.

BU TATBİKAT NEDEN ÖNEMLİ

Merkez Komutanlığı (CENTCOM)'a göre Pentagon'un İran'ın son yıllarda insansız hava aracı savaşında kaydettiği hızlı ilerlemelere uyum sağlamaya yönelik gecikmiş çabalarındaki en önemli adım olarak görülüyor.

ABD, İHA'lara karşı geliştirdiği teknolojiyi İran'ın saldırılarına karşı kullanılmasını amaçlıyor. Bu tatbikat da bu yeni teknolojinin bir anlamda tanıtımı da olacak.

İran, üç yıl önce Suudi Aramco'nun Abqaiq ve Khurays'taki petrol tesislerine saldırı düzenlemişti. Bu süreç içerisinde İran'ın, İHA teknolojisini daha da geliştirdiği kaydedilidi. ABD'de bu süreçte bölgede yükselen Çin etkisine karşı kendi savaş teknolojisini ön plana çıkarmayı amaçlıyor.

ABD SAVUNMA BAKANI DEVEREDE

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Biden yönetiminin Arap ordularını istihbarat paylaşmaya ve kendilerini İran'ın hava tehditlerinden daha etkin bir şekilde korumak için bölgesel bir hava savunma ağına yönelik işbirliği yapmaya ikna etme çabalarınıN sonuçlarını görmek için bölgeyi ziyaret ediyor.