CNN’de yer alan habere göre, Amerikan güdümlü füze destroyeri USS Higgins ve Kanada fırkateyni HMCS Vancouver, Tayvan Boğazı'ndan "rutin bir geçiş" yaptı. CNN’e göre gemilerin bu hareketliliği, ABD Başkanı Joe Biden'ın Pekin burayı işgal etmeye kalkışırsa ABD'nin Tayvan'ı savunacağını açıklamasından kısa bir süre sonra oldu.

CNN, ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin tarafından saldırıya uğrarsa ABD'nin Tayvan'ı savunacağını açıklamasının ardından ABD ve Kanada savaş gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan geçtiğini bildirdi.

CNN'e göre, savaş gemilerinin bu geçişi, üç haftadan biraz fazla bir süre içinde bir ABD savaş gemisinin karıştığı bu tür ikinci olaydı.

Daha önce, 28 Ağustos'ta Amerikan füze kruvazörleri USS Antietam ve USS Chancellorsville Tayvan Boğazı'ndan geçmişti.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili CNN'e verdiği demeçte, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustos ayında Tayvan'a yaptığı ziyaretten bu yana Washington'un Tayvan çevresindeki Çin savaş gemileri ve denizaltılarının varlığında keskin bir artış gördüğünü söyledi.

Amerikan tarafı gemilerin mevcut geçişini her ne kadar "rutin" olarak nitelendirse de, bu hareketliliğin Biden’ın CBS News’e yaptığı açıklamadan sonra gelmesi farklı yorumların oluşmasına neden oldu.