ABD ve AB’den enerji güvenliği alanında iş birliği açıklaması yapıldı.

Açıklamada, "Ukrayna'nın enerji güvenliğinin sağlanması ve Ukrayna'nın AB gazı ve elektrik marketiyle entegrasyonu konusunda ortak hedeflerimiz var." ifadeleri kullanılırken, iki tarafında Avrupa’nın enerji güvenliğini sürdürebilmesine ve küresel çapta temiz enerjiye geçilmesine taahhüt verdiği bildirildi.

ABD VE AB'DEN ENERJİ ÜRETİCİLERİNE "İŞ BİRLİĞİ" ÇAĞRISI

ABD ve AB’nin enerji politikasının kaynakların güvenliği için iş birliği içinde olduğu belirtilen açıklamada, "Kaynakların güvenliği konusunda stratejik enerji iş birliğimizi artıracağımıza, güvenilir ve hesaplı enerji kaynaklarını AB ve komşularındaki vatandaşlar ve iş yerlerine sağlamak için birlikte çalışacağımıza söz veriyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ortaya çıkabilecek tedarik şoklarını tüm dünyada önlemek için AB'nin doğal gaz kaynaklarını çeşitlendirmek üzere çalışıldığı belirtilerek, ABD'nin halihazırda AB'nin en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz sağlayıcısı olduğu ve diğer üretici ülkelerle de görüştüğü belirtildi.

Ayrıca açıklamada, "Tüm büyük enerji üreticisi ülkeleri, dünya enerji piyasalarının istikrarı ve kaynağının sağlanması için bizimle iş birliğine çağırıyoruz. Bu çalışma zaten başladı. 7 Şubat'ta ABD-AB Enerji Konseyinin toplantısında bunu bir adım ileri taşıyacağız." ifadesi kullanıldı.