ABD'nin 46'ncı başkanı Joe Biden'ın Çarşamba günkü yemin töreni öncesinde başkent Washington ve 50 eyalette yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Bazı aşırı sağcı gruplar, Pazar günü için eylem çağrısı yapmasına karşın son günlerde Başkan Donald Trump destekçilerinin "provokasyonlara alet olmamak" için evde kalma çağrıları yaptıkları görülüyor.

Geçen hafta beş kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların tekrarını önlemek için Washington'a 25 binden fazla Ulusal Muhafız konuşlandırıldı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Trump destekçilerinin 50 eyalet başkentinde silahlı yürüyüşler yapabileceği uyarısında bulundu.

ABD basını, Ohio, Texas, Michigan ve Oregon eyaletlerinin başkentlerinde silahlı eylemcilerin toplandığını bildirdi. Aralarında beyaz ırkın üstünlüğüne inanan grupların da olduğu eylemcilerin "silah taşıma serbestisini" savunmak için toplandıklarını söyledikleri belirtildi.

Washington'da, 6 Ocak'taki olaylara sahne olan Kongre binasından birkaç kilometre uzaklıktaki çok sayıda cadde beton bariyerler ve metal çitlerle kapatıldı.

Yemin törenlerinde genelde binlerce kişinin bulunduğu bölge, başkanı korumakla görevli Gizli Servis'in isteğiyle kapatıldı.

Biden ekibi ayrıca koronavirüs salgını nedeniyle halktan yemin töreni için Washington'a seyahat etmemeleri çağrısında bulundu.

Trump yanlısı ve aşırı sağcı toplulukların internet üzerinden Pazar günü silahlı gösteri çağrısında bulunmalarından sonra, gerilim yükseldi.

ABD'de geçen hafta Kongre binasına düzenlenen saldırının ardından Trump hakkında ikinci azil soruşturması başlatılmıştı.

Trump, hakkında ikinci kez azil soruşturması açılan ilk başkan oldu.

Trump şimdi "isyana teşvik" suçlamasıyla Senato'da yargılanacak.

Kongre binasına saldırıyla ilgili olarak şu ana dek yüzlerce tutuklama yapıldı.

Maryland, New Mexico ve Utah Valileri, yasama binalarında olası gösterilere karşı acil durum ilan etti.

California, Pennsylvania, Michigan, Virginia, Washington ve Wisconsin Ulusal Muhafızları görevlendirirken, Teksas eyalet meclisi Cumartesi gününden Çarşamba günkü yemin törenine dek kapatıldı.