ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna sınırı civarında çatışma riskini azaltmak üzere Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi yaptı.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamada, "Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştü. İki bakan Ukrayna sınırlarına yakın bölgelerde risk azaltma konusunu ele aldılar." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada detaya yer verilmedi.

Rusya bir süredir Ukrayna sınırına yakın bölgelere askeri yığınaklar yapıyor.

Rus ordusunun bu hareketliliği Ukrayna'ya yönelik bir askeri harekatın habercisi olarak yorumlanıyor.

Son günlerde hem Savunma Bakanı Austin hem de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Pasifik bölgesindeki mevkidaşları ile Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası bir işgal girişimine karşı verilecek yanıtı konuşuyor.

Blinken, her platformda Ukrayna'ya yönelik bir işgal girişiminde Rusya'ya ağır ekonomik yaptırımlar getirileceğini ifade ediyor.

DONBAS KRİZİ

Başkent Kiev'de, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013'te gösteriler başlamıştı.

Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar sözde bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.