ABD, Rusya’nın muhaliflere yönelik keyfi tutumlarından rahatsız olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, yaptığı açıklamada, "ABD, son haftalarda Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'ndeki yetkilileri, Çeçen insan hakları savunucuları ve muhaliflerin akrabalarını hedef alan onlarca kaçırma ve keyfi gözaltı eylemlerine ilişkin haberlerden rahatsız." açıklamasında bulundu.

Price, yaptığı açıklamada, Çeçen insan hakları avukatı Ebubekir Yangulbayev'in annesi Zarema Musayeva'nın gözaltına alınıp zorla Çeçenistan'a götürüldüğünü ifade etti.

Bu ve benzeri çok sayıda olay yaşandığını belirten Ned Price, Musayeva'nın geçen hafta Rusya'nın Nizhny Novgorod kentinde gözaltına alındığını bildirdi ve bu şekilde haksız yere gözaltına alınan herkesin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunduklarını belirtti.

Sözcü Price sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Çeçen yetkililerin, Rusya Federasyonu dışında yaşayan muhaliflerin Çeçenistan'daki akrabalarına karşı bu tür baskı taktikleri kullandığı yönündeki haberlerden de endişe duyuyoruz. Tüm aileye zarar veren bu tür eylemler tehlikeli bir baskı biçimidir. Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov'un insan hakları savunucularını ve bağımsız gazetecileri karalama yönündeki temelsiz girişimlerini reddediyor ve yetkilileri muhalifleri, dini ve etnik azınlık gruplarının üyelerine karşı misillemeler de dahil olmak üzere hedef almayı son vermeye çağırıyoruz."