Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı seçtiğini ve bunun sonuçlarına katlanması gerektiğini belirtti.

Rusya'nın herhangi bir gerekçe ve gereklilik olmadan Ukrayna'ya "zalimce bir saldırı" düzenlediğini belirten Biden, defalarca kez uyardıkları halde Rusya'nın sahte iddialarda bulunarak operasyona başladığını belirtti.

Putin'in dün akşam savaş ilan ettiğini söyleyen Biden, "Putin saldırgan. Bu savaşı Putin seçti. Şimdi de kendisi ve ülkesi bunun sonuçlarına katlanacak. Bugün Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları ve ihracat kısıtlamalarını duyuruyorum" ifadelerini kullandı.

ABD ALMANYA'YA ASKER GÖNDERECEK

Rusyanın en büyük ikinci bankası olan VTB'nin de yer aldığı 4 farklı Rus bankasına yaptırım uygulanacağını belirten Joe Biden, toplamda 1 trilyon dolarlık varlığın dondurulduğu bilgisini verdi. Biden, bundan Putin'i destekleyen oligarkların da etkileceğini söyledi.

ABD'nin Ukrayna'ya bu yıl 650 milyon dolarlık savunma yardımı yaptığını hatırlatan Biden, "Şunu tekrar söylemek istiyorum ki askerlerimiz ve biz Ukrayna'da Rusya ile çatışmaya girmeyeceğiz. Askerlerimiz Avrupa'ya Ukrayna'da çatışmak için değil, NATO müttefiklerimizi korumak için gidiyor. Şimdi, NATO'nun Rusya'ya karşılığının bir parçası olarak Almanya'ya ek asker gönderilmesini onaylıyorum" dedi.

SİBER SALDIRILARA HAZIRIZ

Rusya'nın ABD'li özel şirketlere ve özel altyapılara siber saldırılar yapmaya devam ettiğini söyleyen Biden, "Biz bu saldırılara yanıt vermeye hazırız. Siber savunmalarını güçlendirmek ve Rusya'nın siber saldırılarına sert yanıt verebilmek için özel sektörle aylardır çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştüğünü anımsatan Joe Biden, ülkesinin ve müttefiklerinin Ukrayna devletine ve halkına her zaman destek vereceğini söyledi.

Rus saldırısının kabul edilemez olduğuna işaret eden Biden, "Şu anda tüm Avrupa ve dünyadaki özgürlük için çok tehlikeli bir andayız. Putin, küresel barışın korunmasına yönelik tüm ilkelere saldırdı. Şimdi tüm dünya Putin ve suçlu ortaklarının gerçek yüzünü görüyor" açıklamasını yaptı.

PUTİN, ÖZGÜRLÜĞÜ, DEMOKRASİYİ YENEMEZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşüp görüşmeyeceğine dair bir soruya cevap "görüşmeyeceğim" cevabını veren Biden, "Özgürlük, demokrasi, insan onuru gibi güçler korku ve baskı altında daha da güçlenir. Bunlar, Putin ve orduları gibi zorbalar tarafından yenilemez" dedi.

Putin'in batıyı test ettiğini iddia eden Biden, "Putin Batı'nın bir arada durup durmayacağını test ediyor. Biz bir arada duracağız ve ona ağır bedeller ödeteceğiz" açıklamasını yaptı.

Bir gazetecinin Vladimir Putin'i hafife aldığı iddiasını reddeden Biden, Putin'in Sovyetler Birliğini yeniden kurmayı hayal ettiğini ama bunun modern dünyanın gerçeklerinden çok uzak olduğunu söyledi.

DOLAR, AVRO, STERLİN VE YEN DÜZENLEMESİ

Yaptırımların Rus ekonomisine hem kısa hem uzun vadede ciddi zarar vereceğinin altını çizen Biden, "Bu yaptırımları, Rusya üzerindeki uzun vadeli etkiyi en üst düzeye çıkarmak, ABD ve müttefiklerinin üzerindeki etkiyi en aza indirmek için maksatlı olarak tasarladık. Biden, "Rusya'nın dolar, avro, sterlin ve yen ile iş yapma kabiliyetini sınırlayacağız" dedi.

Rus ordusunun finansman erişimini ve büyümesini engelleyeceklerini belirten ABD Başkanı Biden, Rusya'nın yüksek teknoloji ihtalatının da yarısından fazlasını engleleyeceklerini belirtti.