ABD Perşembe günü , Hizbullah ve İran'ın Kudüs Gücü'nü desteklediğini söylediği uluslararası bir petrol kaçakçılığı ağına karşı yaptırımlar yayınladı.

Yapılan açıklamada, Lübnan'ın İran destekli Hizbullah'ı ve İran Devrim Muhafızları'nın yurtdışında faaliyet gösteren bir kolu olan ve her ikisi de ABD yaptırımları altında olan Kudüs Gücü için petrol ticaretini kolaylaştıran ve gelir sağlayan ağın üyelerini belirlediği belirtildi.

ABD'nin İran petrol kaçakçılığına karşı son hamlesi, İran'ın 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma çabalarının durması ve İranlılar hükümet karşıtı protestoları sürdürürken İslam Cumhuriyeti ile Batı arasındaki bağların giderek gerginleşmesiyle geldi.

ABD, Hizbullah'a ve Kudüs Gücü'nü desteklemek için paravan şirket ve gemiler kullanıldığı belirlendi. ABD'nin İran petrolünü ihraç ettiğini söylediği körfez merkezli bir ağı tespit etti. Washington, ağın Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Sharjah Limanı'ndaki depolama birimlerini kullandığını ve kökenini gizlemek için Hindistan menşeli ürünleri İran petrolüyle karıştırdığını söyledi.

Yapılan açıklamada şirketlerin petrol için sahte menşe ve kalite belgelerini değiştirdiğini veya oluşturduğunu ve bunun daha sonra yurtdışına satış için transfer edildiğini belirtildi.