ABD dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Brezilyalı mevkidaşı Carlos Franca ile "benzeri görülmemiş" bölgesel göçü ve kuzeye giden göçmen sayısını yavaşlatmak için işbirliği yollarını görüşmek üzere Brezilya’ya gittiğini belirtti.

Amerika Kıtası'nın en büyük iki ekonomisinin üst düzey diplomatik yetkilileri arasındaki toplantı, rekor sayıda Brezilyalının Güney ABD sınırına gelmesiyle geldi.

Son zamanlarda ABD’nin güney sınırına gelen göçmenlerin 20 yılın en yüksek seviyelerinde olduğunu belirten dışişleri bakanlığı bunun için çözüm aradıklarını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden’ı iç siyasette sıkıntıya sokan bu göç hareketi için ABD farklı çözüm yolları geliştirmek istiyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, görüşmede Blinken ve Franca'nın “Kıtadaki benzeri görülmemiş düzensiz göç hareketlerini" ve iki ülkenin "Bölgede artan kontrolsüz düzensiz göçmen akışını durdurmak için birlikte nasıl çalışabileceğini" görüştüğünü söyledi.

ABD’DEN KEMENTLİ GÖÇMEN AVI

Son günlerde çoğunluğu Haitililerden oluşan göçmenler, ABD tarafında yaşanan yiyecek kıtlığından dolayı, sınırın Meksika tarafına geçip geri dönüyor. Aralarında bebeklerin de bulunduğu yüzlerce kişi hayatı için mücadele ederken, at üstündeki ABD'li sınır muhafızlarının kementlerle göçmenlere saldırdığı görüntüler dünyayı ayağa kaldırdı. Beyaz Saray, Teksas yakınındaki kampta yaşanan olaya ilişkin özür dilerken, göçmenler "Tenimizin renginden dolayı bu muameleyi hak etmiyoruz. ABD hükümetinin vicdanı yok" dedi.

Geçtiğimiz günlerde, ABD-Meksika sınırında göçmenlerin yolunu kesen ve kovboy şapkaları takan at üstündeki sınır koruma muhafızları tüm dünyada gündem oldu. Muhafızların göçmenlere kementle saldırdığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

"KİMSENİN KABUL EDECEĞİNİ SANMIYORUM"

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, "Bu görüntüleri izleyen kimsenin bunun kabul edilebilir olduğunu düşüneceğini sanmıyorum. Gerçekten üzgünüz” dedi.

Bununla birlikte, sosyal medyada bazı kullanıcılar, görüntülerin ABD’de siyahların maruz kaldığı tarihsel adaletsizliklerin yankıları olduğu yorumunu yaptı.

ABD Sınır Devriyesi Şefi Raul Orti ise olayın kolluk kuvvetleri tarafından "kabul edilemez" bir yanıt olmadığından emin olmak için araştırıldığını söyledi. Memurların zor bir ortamda çalıştıklarını ve potansiyel kaçakçıları ararken göçmenlerin güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını savundu.

İç Güvenlik Bakanlığı Sekreteri Alejandro Mayorkas, uzun dizginlerin atlı yetkililer tarafından "atın kontrolünü sağlamak için" kullanıldığını belirterek, "Ama gerçekleri araştıracağız" dedi.

BÜYÜK BİR KAOS YAŞANIYOR

Diğer taraftan, Teksas eyaletinde yer alan kamp, ​​ülkelerindeki çete şiddeti, aşırı yoksulluk ve doğal afetlerden kaçan göçmen akışını durdurmak isteyen ABD makamları için son zamanlarda büyük bir kaosa dönüştü.

Kamp, daha önce 12 binden fazla göçmen için geçici bir sığınma noktasıydı, ancak Teksas Valisi Greg Abbott, sayının geçen Cumartesi günü 16 bine ulaştığını söyledi. Birçoğu, ABD’ye sığınma başvurusunda bulunmayı umarak Şili'ye kadar güneyden seyahat etmişti.

Bununla birlikte, dün bölgede termometreler 40 dereceyi gösterirken, göçmenler kampta devam eden yiyecek ve su kıtlığından şikayet etti. ABD'ye geri dönenlerden bazıları, suda yüzerken büyük buz torbalarını kafalarında dengelerken görülüyor.