ABD, İran’a uygulanan petrol ambargosunun delinmesine karşı geçtiğimiz gün bir açıklama yaptı. Açıklamada, İran petrolünün Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü ve Hizbullah aracılığıyla dış piyasaya yüzmilyonlarca dolar değerindeki petrol aktarıldığı belirtildi. ABD tarafından gelen açıklamada bu tür gemilerin ticaretine engel olunması gerektiğine vurgu yaptı.

Bu açıklamanın ardından İran bayraklı bir petrol gemisi Yunanistan sahil güvenlik ekipleri tarafından durduruldu ve petrolüne el konuldu.

İran Yunanistan’ın petrol gemisine el koymasının ardından ülkeyi korsanlık yapmakla suçladı.

ABD: BUNUN HESABINI ÖDETİRİZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: “İran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşmayı kurtarmaya çalışırken Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü ve Hizbullah destekçilerini hedef almaktan çekinmeyeceğiz.” dedi.

Blinken yaptığı açıklamada ABD’nin, Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmak için teröristlere destek veren İran’a bunun maliyetini yüklemede tamamen kararlıdır.” İfadelerini kullandı.

İran'ın İslam Devrim Muhafızları Kolordu-Kudüs Gücü (IRGC-QF) yetkilisi Behnam Shahriyari ve eski IRGC-QF yetkilisi Rüstem Ghasemi tarafından yönetilen uluslararası bir ağın parçası olduğunu belirten Blinken, Rusya’nın da bu süreçte olduğunu söyledi.