Geçtiğimiz ay Çin'in Computer Integrated Manufacturing Systems dergisinde yayımlanan bir araştırma, Çin donanmasının kullandığı yapay zeka (AI) programının yüzde 100 doğrulukla tamamladığını ortaya koydu.

Çin'in Gemi Tasarım ve Araştırma Merkezi, AI programının 400'den fazla zorlu tasarım görevinde mükemmel bir şekilde çalıştığını açıkladı. Merkezin önde gelen mühendislerinden Luo Wei, programın savaş gemisi imalatının hızını artırmak için Çin'in gemi inşa endüstrisinde ‘mühendislik uygulamalarına hazır’ olduğunu ilan etti.

Bu şok edici haber, ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı'nın Çin'in donanma filosunun büyüklük açısından ABD donanmasını geride bıraktığını itiraf etmesiyle sonuçlandı. ABD’li bakan geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir konuşmada, Çin donanmasının çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü söyleyerek ülkesini uyarmıştı.

Dahası, Çin’in önde gelen yayınlarından South China Morning Post’ın haberine göre, Wei'nin ekibi üretim kapasitesinden ziyade gemi tasarımının yeni gemilerin üretimini sınırlayan kilit faktör olduğunu söyledi ve yapay zeka tasarım programlarının Çin'in donanma gelişimini önemli ölçüde artırabileceğini öne sürdü.

ABD Donanma Bakanı Carlos Del Toro geçtiğimiz ay Washington DC'deki Ulusal Basın Kulübü'nde yaptığı konuşmada, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin dünyanın dört bir yanındaki okyanuslar üzerindeki hakimiyetimizi alt üst etmeye çalıştığı bir sır değil" dedi.

Del Toro, Çin donanmasının yakın zamanda filosuna yüzden fazla savaş gemisi eklediğini söyledi. Del Toro, bunu ‘küresel olarak giderek artan agresif askeri duruşunun önemli bir bileşeni olan bir deniz takviyesi’ olarak tanımladı.

ÇİN’İN ABD’DEN ÇOK DAHA FAZLA SAVAŞ GEMİSİ VAR

Del Toro'ya göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'nın şu anda yaklaşık 340 gemisi var. ABD’nin filosunda ise konuşlanmaya hazır 290'dan fazla gemi bulunuyor ve kesin sayı belirsiz olsa da 300'den az.

Del Toro, Çin'in 2030 yılına kadar 440 gemilik bir filo kurmayı planladığını ileri sürdü. Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) planlarına göre ise ABD’nin 2045 yılına kadar en fazla 350 insanlı gemiye sahip olması bekleniyor.

ABD'Lİ BAKANDAN ÇİN'E TEPKİ

Son yıllarda Çin, uluslararası hukuk tarafından tanınmasa da kendisine ait olduğunu iddia ettiği geniş bir okyanus alanı olan Güney Çin Denizi'nde giderek daha saldırgan hale gelmeye başladı.

Del Toro, "Çin'in kurallara dayalı uluslararası düzeni hiçe sayması, Tayvan Boğazlarından açık denizlere kadar denizcilik alanında özellikle rahatsız edici. Çin Komünist Partisi tarafından benimsenen değerler, bireysel özgürlük, demokrasi ve insan haklarına saygı ile bağdaşmıyor.” dedi.

ABD donanmasının bakanı, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Çin'in gemi inşa kapasitesinin ABD'ninkinden çok daha fazla olduğunu iddia ederek, Çin'in 13 tersaneye sahip olduğunu ve bunlardan birinin tüm ABD tersanelerinin toplamından daha büyük gemi inşa kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, ABD donanmasında 11 uçak gemisi bulunurken, Çin'in sadece 3 uçak gemisi var ve Çin'in uçak gemilerini düzgün bir şekilde yönetmek için yeterli sayıda savaş uçağı pilotu yetiştirmekte zorlandığı biliniyor. Ancak uzmanlar, tam ölçekli bir deniz savaşında, daha büyük olan bir filonun neredeyse her zaman asıl avantaj olduğunu belirtiyor.

ABD Deniz Harp Okulu'ndaki Leidos Gelecek Savaş Çalışmaları Başkanı ve eski donanma kaptanı Sam Tangredi, ABD Deniz Enstitüsünün Proceedings dergisinin Ocak sayısında böyle bir makale yayımladı. 25 tarihi deniz savaşını analiz eden Tangredi, üçü hariç diğer savaşlarda daha büyük filoya sahip olan tarafın kazandığını ortaya koydu.