Japonya, Çin'in yükselen bölgesel ve küresel rolü karşısında ABD'nin ‘desteğiyle’ askeri gücünü caydırıcı bir forma sokmak için iş birliği süreçlerini hızlandırıyor.

Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo, geçen hafta Pentagon'da bir araya geldiği ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile Çin'in Rusya-Ukrayna krizindeki tutumu, Hint-Pasifik bölgesindeki dengeler ile Pekin yönetiminin yumuşak karnı Tayvan Boğazı'nın istikrarına ilişkin meseleleri görüştü.

Taraflar, ABD ve Japonya'nın güvenlik stratejilerinin daha uyumlu hale getirilip pekiştirilmesinde mutabık kaldı.

Bu kapsamda ABD, Japonya'nın bölgesel caydırıcılığının artırılması ve müdahale kapasitelerinin genişletilmesi hedefiyle Tokyo yönetimine çok boyutlu destek sağlayacak.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞININ MİRASI

ABD'nin iki atom bombası kullanması sonucu İkinci Dünya Savaşı'nda yenilgiyi kabul eden Japonya'da yeniden yapılandırılan en önemli kurum ordu oldu.

ABD, Japonya'nın güvenlik garantörlüğünü üstlenerek İkinci Dünya Savaşı sırasında bölgeye korku saçan Japon ordusunu anayasal sınırlar içerisinde pasifist bir statüye soktu.

Japonya'da "Öz Savunma Kuvvetleri (SDF)" şeklinde ifade edilen askeri yapı için ordu adlandırılması yapılmıyor.

Yaklaşık 250 bin aktif, 60 bin yedek personele sahip SDF, Japon anayasasındaki "savaşmayı reddeden" 9. madde doğrultusunda "pasifist" özelliğe sahip.

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü misyonlarında görev alan SDF, görevlendirildiği ülkelerde mayın temizliği, afet risk önleme, anti-korsanlık faaliyetleri yürütüyor.

ABD ASKERLERİNİN MASRAFLARINI JAPONYA KARŞILIYOR

İkili güvenlik anlaşması gereği Japonya, 1978'den beri "ev sahibi ülke desteği" altında, ülkedeki ABD askerinin hizmet, uygulama, iş gücü ve eğitim masraflarını karşılıyor.

İki ülke bu yıl başında, 5 yıllık "ev sahibi ülke desteği" bütçesinin 1,05 trilyon yene (8,9 milyar dolar) yükseltilmesinde anlaştı.

Yeni bütçe, Japon ordusu ile ABD güçlerinin ortak tatbikatlarında tedarik edilecek ileri düzey ekipmanlar ile hangar gibi tesislerin inşaatını da kapsayacak.

Japon hükümeti 1996 mali yılını takip eden 5 yıl için 1,35 trilyon yen ödemişti. Bu rakam, ABD'ye en fazla ödenen "ülke desteği" olarak kayda geçmişti.

EN ÇOK ABD ASKERİNİN KONUŞLANDIĞI ÜLKE

Japonya'da "US Forces in Japan" (USFJ) adıyla ABD Hint-Pasifik Kuvvetlerine (INDOPACOM) bağlı hizmet veren askeri birimin yaklaşık 55 bin personeli bulunuyor.

20 bin 300 donanma, 12 bin hava ve 2 bin 600 piyade birliklerine tabi asker, Tokyo'nun 30 kilometre batısındaki batısında 7 kilometrekarelik Yokota Hava Üssü merkezli çalışıyor.

ABD'nin yaklaşık 85 askeri tesisinin Japonya genelinde konuşlandığı biliniyor.

Japonya barındırdığı ABD askeri sayısıyla, ABD haricinde, dünyada "en çok ABD askerinin konuşlandığı ülke" olarak tanınıyor.

Sıralamada Japonya'yı, Almanya ve Güney Kore izliyor.