Açıklamada, iki ülke arasındaki "çıkarların birleştiği ve ayrıldığı alanlar tartışıldı" denildi.

Biden ve Cinping'in diğer küresel konuların yanı sıra Covid-19 salgını ve iklim krizini konuştuğu kaydedildi. Biden, Çin'in ABD'ye yönelik siber saldırılarına ilişkin endişelerini de gündeme getirdi.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkilinin gazetecilere verdiği demeçte, arama sırasında Biden'ın, Cinping'e "gelecekte istenmeyen bir 'çatışmaya' girilecek herhangi bir durum olmaması" mesajını iletti.

Görüşmenin iki ülke arasında iletişim kanallarını açık tutmak için yapıldığını belirten yetkili, "Amacımız, ABD ile Çin arasında gerçekten istikrarlı bir duruma ulaşmak" dedi.

Pekin de telefon görüşmesinin "samimi ve derinlemesine" olduğunu bildirdi.

Devlet yayıncısı CCTV, Cinping'in Biden'a "Çin ve ABD'nin ilişkilerini düzgün bir şekilde idare edip edemeyecekleri dünyanın geleceği ve kaderi için kritik öneme sahip." dediğini aktardı.

Beyaz Saray da liderlerin müdahalesini gerektiren diplomatik çıkmazın sürdürülemez ve potansiyel olarak tehlikeli olduğuna işaret etti.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile üst düzey Çinli yetkililerin Alaska'da bir araya geldikleri mart ayındaki görüşmede, Çin ile daha düşük düzeyde ilişki kurma girişimleri başarısız olmuştu.