Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli The New Yorker dergisi, Baykar Savunma tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen SİHA’ları konu alan bir makale yayımladı.

Türkiye’de üretilen Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) Bayraktar TB2’lerin dahil olduğu savaşların seyrini değiştirdiğine dikkat çekilen yazıda, 13 ülkeye satış yapıldığı kaydedildi.

Savaşın Doğasını Değiştiren Türk Dronu başlıklı makalede, Ukrayna ve çeşitli ülkelerin kullandığı insansız hava araçlarının Türkiye için diplomatik bir araç olduğu da vurgulandı.

Stephen Witt imzalı haberde Baykar Savunma Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'ın da hayatı mercek altına alındı.

TAM OLARAK YAPMALARI GEREKEN İŞİ YAPIYORLAR

Bayraktar TB2’lerib Ukrayna savunmasında bir efsane haline geldiği belirtilirken, Türk SİHA'larının Kuzey Afrika'dan Kafkasya'ya 800'den fazla atış gerçekleştirdiği vurgulandı.

İnsansız hava aracının Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan tarafından da kullanıldığı hatırlatılan makalede, "TB2 kendisini yok etmek için tasarlanan hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirebiliyor" ifadeleri yer aldı.

Mart ayı başında Selçuk Bayraktar ile video konferans yoluyla bir röportaj yaptığını dile getiren Witt, "Ona dronlarının Ukrayna'daki kullanımına ilişkin bir soru sorduğumda, tam olarak yapmaları için tasarlandıkları işi yapıyorlar dedi" ifadelerini kullandı.

BAYRAKTAR’I ELON MUSK GİBİ GÖRÜYORLAR

Bayraktar'ın iki milyondan fazla Twitter takipçisi olduğu ve hesabını genç eğitim girişimlerini teşvik etmek için kullandığı belirtilen makalede görüş veren Cenevre Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler araştırmacısı Federico Donelli, "Bazı insanlar onu Elon Musk gibi görüyor" dedi.

Türkiye'nin komşuları nedeniyle değişen ittifaklar içindeki bir bölgede olduğunu hatırlatan Donetelli "Bayraktar'da Türkiye'nin tarihi yolunu değiştirebilecek bir deha buluyorlar" dedi.

1979 yılında doğan Bayraktar'ın hayat hikayesinin de anlatıldığı makale, ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) danışmanı olan Eric Feron'un görüşlerine de yer verdi.

Feron, Bayraktar’ı "azimli bir zanaatkar ve genç eğitimine karşı bir tutkuya sahip gözlemci bir Müslüman" olarak hatırladığını söyledi. Feron, "İyi bir pilottu ancak ne yapmak istediğini düğününe davet edilene kadar anlamamıştım" dedi.