Çin’in ABD’nin Pasifik’te yürüttüğü politikalara karşı Solomon Adaları ile imzaladığı güvenlik anlaşması sonrası Kribati ada ülkesiyle anlaşma peşinde.

Çin’in yeni hedefi olan Kribati, ABD’nin Hint-Pasifik Komutanlığı’nın olduğu Hawaii adasına sadece 3 bin kilometre ötede yer alıyor. Bu anlamda Kribati stratejik bir öneme sahip hem Çin için hem de ABD için.

Kribati’nin stratejik konumu Çin’in güvenlik anlaşması için bu ada ülkesiyle ikili görüşmeleri ilerletmesinin önünü açmış görünüyor. ABD’li bir istihbarat yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Çin’in Kribati ile imzalayacağı anlaşmanın Soloman Adaları ile imzalancak anlaşma ile aynı kapsaycılığa sahip olduğunu bildirdi. Solomon Adaları ile yapılan güvenlik anlaşması adada askeri üs kurma gibi kapsama sahip. Kribati ile imzalanacak bu anlaşmanın da aynı kapsayıcılığa sahip olacağı bilgisi ABD büyük ölçüde rahatsız ediyor. Çin’in Kribati ile ilgili bu girşimi ABD Başkanı Joe Biden’ın bölgeyi ziyareti sonrası geldiği bildirildi.

Çin yönetimi sadece Solomon ve Krimati adalarıyla gücünü arttırmıyor. Fiji ve Papua Yeni Gine gibi ülkelerle de güvenlik anlaşmalarına sahip. Çin’in gizli görüşemelerini sürdürdüğü Pasikteki iki ada ülkesi Tonga ve Vanuata. Çin’in bu iki ada ülkesi ile de anlaşma sağlayacağı bildiriliyor. ABD gelişmeleri yakından takip etse de Çin’in yaptığı anlaşamalara engel olamıyor.