Avrupa Birliği (AB), Sudan'daki temsilcilerinin şiddet olaylarında yaralanmasının ardından bu ülkedeki delegasyonunun faaliyetine şimdilik devam ettiğini belirterek, şiddetin durdurulması çağrısını tekrarladı.

AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, günlük basın toplantısında Sudan'daki durum ve AB Büyükelçisi ile insani yardım misyonu şefinin yaralanmasını değerlendirdi.

AB'nin Sudan'ın başkenti Hartum'daki AB delegasyonunun hala aktif olduğunu belirten Massrali, "Durumdan endişeliyiz. Personelimizin güvenliğini öncelik alıyoruz ve sahadaki durumu anlık olarak değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Massrali, AB temsilcilerine yönelik saldırılarla ilgili güvenlik nedeniyle daha fazla detay vermeyeceğini söyledi.

AB'nin hafta sonundan bu yana artan şiddet olaylarını kınadığını, çatışmaların derhal durdurulması ve müzakerelere geri dönülmesini talep etmek için hem bölgesel hem uluslararası ortaklarla yakın koordinasyon halinde olunduğunu belirten Massrali, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Kenya ve Arap Birliği'nden muhataplarıyla iletişime geçtiğini dile getirdi.

Massrali, "Bizim mesajımız çatışmaların durdurulması, mevcut durumun tırmandırılmamasıdır. Uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesi, sivillerin ve tabii ki diplomatik tesislerin korunması için çağrıda bulunuyoruz." dedi.

AB'nin Hartum'daki büyükelçisi konutunda saldırıya uğramış ve insani yardım misyonu şefi silahla vurularak yaralanmıştı.

Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma

15 Nisan'da, Hartum ve çeşitli şehirlerde Sudan Ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 270'e yükseldiğini duyurmuştu.