Avrupa Birliği (AB), İngiltere'nin Brexit sonrası Kuzey İrlanda ile ticareti düzenleyen protokolde tek taraflı değişiklik yapma girişimine sert tepki gösterdi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, İngiltere'de hükümetin Brexit ayrılık anlaşmasının parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü'nü tek taraflı değiştirmeyi öngören yasa tasarısını parlamentoya sunmasının ardından açıklamalarda bulundu.

TAAHHÜTLERİN İHLALİ

AB'nin Birleşik Krallık ile olumlu ve istikrarlı bir ilişkiye sahip olmak istediğine işaret eden Sefcovic, "Bu ilişki, birbirimize verdiğimiz yasal olarak bağlayıcı taahhütlere tam saygıya dayanmalıdır." ifadesini kullandı.

Sefcovic, iki tarafın ayrılık anlaşması ve ticaret anlaşmasını müzakere ettiğini, üzerinde anlaştığını ve onayladığını anımsatarak, bu anlaşmalardaki yükümlülüklerin tam anlamıyla yerine getirilmesinin önemine dikkati çekti.

KUZEY İRLANDA BARIŞ SÜRECİ

Kuzey İrlanda Protokolü'nün Brexit Ayrılık Anlaşması'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Sefcovic, bunun Hayırlı Cuma Anlaşması'nı bütün boyutlarıyla koruduğunu, İrlanda Adası'nda fiziki sınır uygulanmasını önlediğini ve AB pazarının bütünlüğünü muhafaza ettiğini ifade etti.

Sefcovic, protokolün Brexit'in ortaya çıkardığı zorluklara karşı Kuzey İrlanda'daki barış sürecini ve kazanımları korumak için ortaklaşa bulunabilen tek çözüm olduğunu anımsattı.

TARTIŞMALI PROTOKOL

Brexit anlaşmasının bir parçası olan protokol, Birleşik Krallık'ın parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti düzenliyor.

Protokole göre, Brexit'e rağmen Kuzey İrlanda, AB'nin gümrük birliği kurallarına tabi olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık'ın geri kalanıyla ticareti ise Kuzey İrlanda limanlarında gümrüğe tabi tutuluyor.

Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere'yle birlik yanlısı Protestanlar arasındaki savaşı sona erdiren Belfast Anlaşması gereği, kontrollerin yapılabildiği fiziki bir kara sınırı oluşturulamıyor.

Bu yüzden kontrollerin ancak denizde yapılması kararlaştırılsa da İngiltere hükümeti uzun süredir değişiklik talep ediyor.