Avrupa Birliği (AB), Husilere aşırı tavırlardan kaçınmaları ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Yemen krizini çözüme yönelik çabalarına yapıcı olarak katılmaları çağrısı yaptı.

Yemen’deki Fransa Büyükelçiliğinin Twitter sayfasında, Avrupa Birliği Konseyinden yapılan yazılı açıklama yayımlandı.

Husilerden aşırı tavırlarından vazgeçmeleri ve BM Temsilcisi ile birlikte krizin çözümüne yapıcı katkı sağlamaları istenen açıklamada, Yemen halkının desteklenmesi için ateşkesin yeniden sağlanmasının büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Açıklamada, ateşkes sırasında Yemen hükümetinin yapıcı tutumundan övgüyle söz edilirken, ateşkesin uzatılması için özellikle Suudi Arabistan ve Umman Sultanlığı ile bölgesel kurumların devam eden çabalarına dikkat çekildi.

Yemen'deki iç savaş

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı.

Yemen hükümeti ile Husiler arasında 6 ay devam eden ateşkes 2 Ekim'de sona ermişti.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.