Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Lyudmila Denisova, Rus işgalci yönetiminin 86’sı Kırım Tatarı olmak üzere 121 Ukrayna vatandaşını yasa dışı olarak alıkoyduğunu bildirdi. Kırımlı siyasi tutsakları korumanın çok zor olduğunu belirten Denisova, “Ancak bu konuyu gündemde tutarak onları koruyabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kıyiv Güvenlik Forumu çerçevesinde, dün düzenlenen tartışma panelinde konuşan Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Denisova, “Rusya ve işgal edilen Kırım’daki cezaevlerinde 121 Ukrayna vatandaşı alıkonuluyor. Bunlardan 2’si kadın, biri yaşlı. 86 Kırım Tatarı sadece farklı düşündükleri için cezaevindeler; onlar özgür olmayan Kırım’da özgürlük için savaşıyorlar. Ukrainler de aynı şekilde.” dedi.

106 kişinin Rusya’daki cezaevinde, kalanlarının ise Kırım’da alıkonulduğunu belirten Denisova, “Bu kişilerin çoğu 14,16, 20 yıl olmak üzere ağır hapis cezalarına çarptırıldı. Onları korumak çok zor. Bunu sadece onları her gün konuşarak (gündemde tutarak) yapabiliriz.” diye vurguladı.